Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Segítő robotkarok éttermekben

2020. június 25. - ferenck

Éttermi szokásaink megváltozhatnak a koronavírus-járvány miatt. Egyelőre a múltból, emlékeinkből merítünk, miközben több szolgáltató inkább a jövőbe tekint, és az automatizáció lehetővé fogja tenni, hogy az ember csak olyan feladatokat végezzen, amelyekre képtelenek a gépek.

A munkahelyi robotok megosztják a közvéleményt, és érthető okokból sokan elégedetlenek, hogy a gépek helyettesíthetik őket. A leginnovatívabb fejlesztőcégek azonban teljesen másként, nem a humán munkaerő lecserélésében, hanem ember-robot együttműködésben, dolgozók mellett tevékenykedő intelligens gépekben gondolkoznak. Az együttműködés növeli a munka hatékonyságát.

miso.jpg

Flippy, a Miso Robotics karformájú konyhai segédje burgereket „dobál” a helyükre, kisüti őket. A cég másik robotja, a ROAR (Robot on a Rail) nem a földön áll, hanem egy feje feletti rácsról lóg le, és hagymakarikákat süt ki, csirkehúst készít elő stb. Amikor kész, jelzi munkatársának, és eltakarít maga után, például letisztítja a grillrácsot.

Mindkettőbe integráltak mesterségesintelligencia-megoldásokat. Érzékelik a környezetüket, tanulnak, fejlődnek. Tudják, mikor kell elkezdeni teljesen kisütni egy burgert, és azt is, hogy mikor vágjanak neki a csak félig sütöttnek. Képesek optimalizálni az olajfogyasztást, ügyelnek, hogy a lehető legkevesebb vesszen kárba.

miso0.jpg

A pandémia előtti, munkaerő-hiányos világban Flippy a termelékenységet magas, a költségeket alacsony szinten tartotta. A profitot akár 300 százalékkal is növelheti, és az üzletvezetőket valamelyest stressz-mentesíti.

Az újranyitáskor az éttermek könnyebben fognak humán dolgozókat találni, de Flippy és ROAR akkor is hasznos lesz. Tervezőiket az ember-robot közös meló vezérelte, mindketten együttműködő robotok, cobotok (collaborative robot).

Lélekölő munkákban különösen jók – nem panaszkodnak, ha rájuk csöppen a forró olaj, nem mennek el, ha unják a monotóniát, nem égetik oda a csirkemellet, ha az egyik munkatárs sztorizgat. Gyorséttermekben mindkét cobot remek opció.

A járvány utáni világban, a szigorú biztonsági előírások mellett felgyorsulhat az éttermek automatizálása. Míg a humán munkaerőnek gondjai lehetnek az egészségügyi előírások betartásával, addig robotok könnyebben megfelelnek ezeknek.

Flippy már eddig is derekasan végezte munkáját. A Dodger Stadionban és 50 CaliBurger gyorsétteremben alkalmazzák, több mint 12 ezer burgert sütött ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3215809176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása