Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Csillagközi utazások közben megváltozik a nyelv

2020. július 14. - ferenck

Sok sci-fiben visszaköszönő izgalmas téma, hogy építünk egy csillagközi űrhajót, egyfajta mini Noé bárkáját, mindenféle növénnyel, állattal és persze egy csomó emberrel, olyan változatosan elosztva, amennyire csak lehetséges. Aztán irány egy távoli csillag, csillagrendszer.

Az elképzelés nemcsak a sci-fiben divatos, hanem tudományos tanulmányokat is írtak róla. A több generáció elszállásolására alkalmas űrhajókkal, más néven Generációs Űrhajókkal indulhatnánk neki az ismert vagy ismeretlen világegyetem, új galaxisok meghódítására, csúnya szóval gyarmatosítására.

Az ilyen projekteknek azonban megvannak a maga kellemetlenségei is. Egy ennyire hosszú utazás során a zárt környezetben több új generáció születik és nő fel, majd hal meg egy olyan talán soha be nem teljesedő küldetésért, amiről senki nem kérdezte őket, hogy részt akarnak-e venni benne vagy sem.

interstellar.jpg

Az egésznek előre nem jelezhető, sokféle biológia és mutációs következménye lehet. Ráadásul nem csak emberek, állatok és növények mutálódhatnak, hanem az utazók által beszélt nyelv is.

Az utazás közben a nyelv annyira megváltozhat, hogy, ha egyszer visszatérnek az anyabolygóra, a földlakók nem vagy alig fogják érteni.

A nyelv változó, folyamatosan fejlődő építmény, amelyben a szabályok és a megszokások fokozatosan cserélődnek le, avulnak el, vagy mennek át új nyelvezetekbe.

Ha elfogadjuk, hogy a csillagközi út több generáción átível, a Földön és az űrhajón beszélt nyelvek olyan mértékben eltávolodnának egymástól, hogy az itteniek és a csillagközöttiek közti kommunikáció vagy nagyon nehéz, vagy teljesen értelmetlen lesz.

„Ha tíz generációnyi évig az űrhajón vagyunk, új elképzelések, fogalmak születnek, teljesen új társadalmi kérdések merülnek fel, és az utazók ki fogják találni, hogyan beszéljenek róluk” – véli Andrew McKenzie, a Kansas Egyetem nyelvész-professzora, majd hozzáfűzte, hogy lingvisztikai szakértőknek is kell néhány ülés. Fordítóalgoritmusok képtelenek lennének az egymástól függetlenül fejlődő két nyelv közötti szakadék eltüntetésére.

A fedélzeten kell átfogó nyelvpolitikát kitalálni, majd a földi szabályozásra való hivatkozás nélkül fejleszteni tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6815997184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása