Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kamu újságíró cikkei jelentek meg az izraeli sajtóban

2020. július 23. - ferenck

Oliver Taylor, a Birminghami Egyetem huszonvalahány éves diákja online profilja alapján imádja a kávét és a politikát, hagyományos zsidó családban nőtt fel. Eddig hat cikke jelent meg a Jerusalem Postban és a Times of Israelben.

Csakhogy Oliver Taylor nagy valószínűséggel nem létezik, fikció.

Egyeteme nem tud róla, a közösségi nemzetközi kérdés-felelet Quora oldalon – ahol márciusban két napig volt aktív – kívül nincs nyoma. A két újság elmondta, hogy megpróbálták azonosítani, de nem sikerült. A Reutersnek sem. A megtévesztő/csaló képek és a naprakész igazságügyi elemzőtechnika szakértői, valamint az ezekre specializált programok megállapították, hogy Taylor profilképe nagyon jól megcsinált átverés, kamukép, deepfake.

fake_ujsagiro.jpg

A baloldali fotón az állítólagos Taylor áll, a jobboldalin pedig a tel-avivi kamukép-detektáló Cyabra cég hőtérképe ugyanarról a fényképről. Utóbbihoz a vállalat algoritmusait használták, amelyek kiemelték az arc feltehetően számítógépes manipulációval készült részeit. Szakértők szerint több más jel mellett, a digitális inkonzisztenciák elég egyértelműen jelzik, hogy a portré fiktív.

Az alkotásaiban deepfake-eket rendszeresen használó képzőművész, Mario Klingemann elmondta: „a fotó magán viseli egy kamukép összes jellegzetességét. 100 százalék biztos vagyok benne, hogy az.”   

Senki nem tudja, ki áll Taylor mögött. Brit telefonszámát hívva, automata hibaüzenet válaszol, a levelezéshez használt Gmail-fiókra írt e-mailekre nem válaszol.

Valaki kitalálta Taylor személyét, deepfake-technológiával arcot adott neki, hamis nevet és életrajzot gyártott mellé, létrehozva az újságíró identitását, és elérte, hogy cikkei jelenjenek meg a két újságban.

A csalás kiválóan szemlélteti, hogy az új technológiák tökéletesen alkalmasak a megtévesztésre, és hogy mennyire könnyű online terjeszteni hamis információt.

Kamu-újságírók használata nem előzmények nélküli a propagandában. Például a Daily Beast múlt hónapban derítette ki, hogy 19 fiktív zsurnaliszta több konzervatív sajtóorgánumban publikált politikai anyagokat, és nagyon úgy tűnik: többhöz deepfake-technikákat alkalmaztak.

A Jerusalem Post elmondta a Reutersnek, hogy nem ellenőrizték le kőkeményen Taylort. Anyagai nem keltettek fel különösebb érdeklődést, az eset viszont figyelmeztető: „kamutechnológiák” mögött álló személyek hamis információkat jelentethetnek meg jónevű újságokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4316040144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása