Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges óriásatomokkal hatékonyabbak a kvantumszámítógépek

2020. július 31. - ferenck

A kvantumszámítógépek áramköreit képező qubitek (kvantumbitek) egyelőre gyengék és sok hibát vétenek, többek között ezért is akadozik a technológia elterjedése. Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói a problémát orvosló izgalmas megoldással álltak elő.

A qubitek – a klasszikus számítógép-rendszerek nulláinak és egyeinek a kvantumváltozatai – információtovábbítás közben hibázhatnak, hamar széteshetnek.

Az MIT-s csapat több qubitként felhasználható, szabályos atom összekombinálásával szupervezető, mesterséges „óriásatomokat” épített. Ezeket az óriásokat jóval könnyebb vezérelni, kontrollálni és normális működés közben, átlagos műveleteket végezve nehezebben semmisülnek meg, így az információ eljut a rendeltetési helyére.

qubits.jpg

A kutatásból és az azt bemutató tanulmányból kiderül: az óriásatomok segíthetnek abban, hogy a közeljövő kvantumszámítógépei valóban praktikusak legyenek.

A hagyományos qubitek szomszédos qubitekkel jól tudnak kommunikálni, de a hosszabb kvantumáramkörön elküldött információ már problémásabb, mert megsemmisülhet.

Ezzel ellentétben, az óriásatomok eleve úgy hangolhatók, hogy javítsanak az információ pontosságán, ráadásul mindaddig blokkolhatók is, azaz nem továbbíthatják az infót, amíg ezt valóban „hivatottak” megtenni. Tevékenységük pontosan időzíthető, míg a ma létező többi kvantumbité nem.

A kutatók bizakodnak, hogy óriásatomjaik egyszerűbb, de egyben fejlettebb kvantumszámítógépekhez vezetnek.

„Lehetővé teszik számunkra, hogy kísérleti úton bizonyítsuk be a fizika új rendszerét, amihez természetes atomokkal nehéz hozzáférni. Az óriásatomok hatása nagyon egyértelmű, könnyű megérteni és megfigyelni” – írta egy sajtóközleményben Bharath Kannan MIT-s mérnök, majd elmagyarázta, hogy viszonylag egyszerű módszerrel dolgoztak, ami azt is jelenti, hogy megoldásukat a jövőben túl sok fejtörés nélkül mások is használhatják, és így számos alkalmazás várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2816086160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása