Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Melbourne-ben a világ első bionikus szembeültetésére készülnek

2020. szeptember 18. - ferenck

Néhány nappal Elon Musk pénzérme-méretű Neuralink agy-számítógép interfészének sertésekbe ültetése után egy, szintén az agy-számítógép kapcsolaton (brain-computer interface, BCI) dolgozó ausztrál felsőoktatási intézmény fontos bejelentést tett.

A melbourne-i Monash Egyetem kutatói vakoknak látásukat agyi implantátum közvetítésével visszaadó bionikus készüléket fejlesztettek. Jelenleg az elmondásuk alapján a világon első bionikus szembeültetést készítik elő. Ezzel párhuzamosan további anyagi támogatást kérnek, hogy az eszközt globális léptékben tudják gyártani.

bioniceye0_3.jpg

Az elsőség egyébként vitatott, valószínűleg fogalmak pontosítására lenne szükség. Houstoni kutatók ugyanis idén májusban vakok és gyengénlátók agyába ültetett eszközzel elérték, hogy az illetők betűk formáit lássák.

A Monash Egyetem több mint tíz esztendeje indult „Gennaris bionikus látórendszer” projektje lényegében agyba ültetett mikroelektródák és egy okostelefon-szerű eszköz összekombinálása. A rendszer a sérült látóidegek megkerülésével éri el, hogy a retináról továbbított jelek az agy látásért felelős részébe jussanak.

bioniceye_2.jpg

Az egyedi tervezésű fejvédő-féle szerkezetet kamerából és vezeték nélküli jeltovábbítóból áll. Az adatokat processzor dolgozza fel, míg az agyba implantált elektródasor a jelzéseket fogadja/küldi.

A vizuális mintázatok maximum 172 fényvillanás (foszfén) kombinációi. Ezek szolgáltatják a páciensnek a beltéri és kültéri tájékozódáshoz szükséges információkat, segítségükkel ismeri fel a környezetében lévő tárgyakat és személyeket.

A kutatók bizakodnak, hogy módosított rendszerüket majd más fogyatékkal élők, például lebénult végtagú személyek is használhatják, és visszanyerik vele a mozgás képességét.

Ha sikeresek lesznek, az egyetem Látás Csoportjához (MVG) tartozó kutatók eddig gyógyíthatatlan vakságra és végtagbénulásra megoldási lehetőségeket kínáló kereskedelmi vállalatot alapítanak.

Egy júliusi tesztnél bebizonyosodott, hogy az elektródák biztonságosan juhok agyába ültethetők. Három állaton végezték el a kísérletet – semmiféle negatív következményekkel nem járt.

Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mikor kerül sor az emberen végzendő első műtétre.  

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3916204768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása