Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kéz a kézben egy robottal

2020. november 11. - ferenck

Japánban köztudottan egyre több az idős személy, a társadalom elöregedik, és ezzel párhuzamosan a növekvő munkaerőhiány mellett a magányosok száma is emelkedik.

A magányon néha egy meleg kéz érintése is enyhít, csakhogy általában semmilyen kéz nincs a közelben, vagy – robotok esetében – nincs vagy másfajta a kapcsolatuk az illetővel.

A koronavírus-járvány fokozza az egyedüllétet, nő vele a szorongás, a bizonytalanság.

Ugyan csak a valóság illúzióját keltik, robotkezek mégis segíthetnek a magányosokon, és a Gifu Egyetemen a napokban jelentettek be rögtön kettőt – Osampo Kanojo, „a barátnőm séta közben” az egyik neve. A másiké „a barátom séta közben.” (A hölgyeknek szánt változat még nem készült el teljesen.)

robotkez.jpg

Puhák és hajlíthatók, géllel vonták be őket, hogy inkább bőrnek érezzük, mint gépeknek. Amikor megszorítjuk, ők is visszaszorítanak, persze gyengéden, nem erőszakosan.

A motorizált eszközöket négy mérnök tervezte. Bevallottan arra a felhasználói élményre törekedtek, hogy úgy érezzük magunkat, mintha a barátnőnk vagy a barátunk kezét fognánk.

Könnyebb az ő kezét fogni, mint barátnőt találni – vallják (kissé pesszimistán, vagy jó üzleti érzékkel) a fejlesztők a férfi változatról.

Szerencsére hölgyekre és urakra egyaránt gondoltak. Egymáshoz nagyon hasonló két kezet alakítottak ki, annyi különbséggel, hogy más illatokat rejtettek beléjük.

Amikor ugyanis megfogják a kezünket, pórusaikon keresztül pórusainkba áramló folyadékot, például parfüm-, hajsampon-cseppeket engednek ki magukból. Belsejükbe ruhadarabot tettek, abból szivárog a folyadék. Akár azt is „szimulálhatjuk”, hogy izgul – ilyenkor a kezet például a fűtőtest fölé téve, melegebb folyadék jön ki belőle. Mintha valódi randin lennénk, és partnerünk egy kicsit lámpalázas lenne, mert a kezünkön érezzük az izzadtságcseppjeit.

A robotkézhez járó okostelefonos appal megidézhetjük a virtuális barát/barátnő ruhájának susogását, lépteinek zaját és más hangokat is.

Egyelőre csak alsókar, kézzel, kérdés, lesz-e folytatás. A cél mindenképpen dicséretes, ugyanakkor az utcán robotkézzel kéz a kézben sétáló férfiak és nők látványa azért elég abszurd.

Talán még Japánban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7516281222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása