Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Pepper robot Köln legrégebbi kórházában

2020. november 23. - ferenck

A humanoid Pepper a japán Softbank Robotics világhírű gépe, Magyarországon a Netlife Robotics a viszonteladója és fejlesztője; tavasszal a koronavírus-járvány elleni védekezésből is kivette a részét.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy az egészségügy más területein is bevethető. A digitalizált medicina lehetőségeit folyamatosan kereső kölni St. Marien kórházban, Németország idősekkel foglalkozó második legnagyobb geriátriai központjában is alkalmazzák.

A Covid-19 elleni küzdelem részeként a munkavállalókat, betegeket és közülük is a legveszélyeztetettebb időseket meg kell védeni a járványtól, meg kell előzni a fertőzéseket. A járvány mellett az egészségügynek azonban más problémákkal, így az elöregedő társadalommal és a munkaerőhiánnyal szintén szembe kell néznie.

pepper_1.jpg

A megnyerő, barátságos külsejű, érintésmentes, biztonságos megoldásnak számító Pepper mindegyik feladatra alkalmas. Nem az emberek munkáját veszi el, inkább az ember-gép együttműködést segíti, hatékonyabbá teszi a kórházat, segítség a sokszor túlterhelt és kimerült személyzetnek.  

A társadalom szerkezetén belül egyre nagyobb az idősek aránya, az Európai Unió összes tagállamában ez már most érzékelhető, és a tendencia a következő években folytatódni fog. A St. Marien kórház pontosan ezért együttműködési szerződést kötött az Entrance Robotics német fejlesztőcéggel Pepper alkalmazásáról.

Ralph Joachim Schulz, orvosigazgató és a német geriátriai társaság elnökségi tagja először újságcikkben olvasott a gépről, nagyon izgalmasnak és innovatívnak, és ami még fontosabb, a központban végzendő munkákra tökéletesen alkalmasnak találta.

Peppert idősek is könnyen elfogadják, barátságosan viszonyulnak hozzá, és egy, az Entrance Robotics által fejlesztett platform használatával foglalkoztatni is tudja őket. Kvízeket és fejtörőket játszik, fitneszgyakorlatokat végeztet velük, egyes mozdulatokat képes is bemutatni.

Demenciás betegeken szintén segít. Mivel ők érzelmeiket nem tudják megfelelő módon kifejezni, a gép viszont rendelkezik érzelemfelismerő funkcióval, emocionális állapotukra reagálva kommunikál velük.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3916293518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása