Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robot felügyeli a hegesztő robotokat

2021. április 20. - ferenck

Egyre kevesebb a képzett és ügyes munkafelügyelő. Nehéz rájuk találni, de ha sikerül is, alkalmazásuk nagyon drága, ráadásul nem mindig képesek átlátni egy robothegesztőkkel teli gyár összes szegletét. Következményként a hibák mindaddig észrevétlenek maradnak, amíg egy kisebb darab része nem lesz a nagyobb szerelvénynek.

Egyetlen hegesztett darab akár tízezer dollárba is kerülhet, tehát az észrevétlen hibák komoly anyagi következményekkel, veszteséggel járhatnak. Ha időben észlelik őket, idő és pénz spórolható meg. Manapság gépilátás-rendszerek segítenek ebben.

robothegeszto.jpg

Terjedőben a mesterséges intelligencia által működtetett minőségbiztosítás. Az olyan rendszerek, mint például a Landing AI egyre inkább és egyre nagyobb számban felismerik a gyártófolyamat közbeni hibákat.

E tendencia részeként, robotfelügyelők átnézhetnek a hegesztő robotok válla felett, és látják, hogyan dolgoznak a gépek.

robothegeszto0.jpg

A mezőgazdasági csúcsgépeket, például high-tech traktorokat gyártó amerikai John Deere gépilátás-rendszert fejlesztett hibák észlelésére. A rendszer abban segít, hogy nehéz masinái működésre kész állapotban kerüljenek le a gyártósorról.

Más gyártókhoz hasonlóan, a John Deere is hegesztő robotokat használ fémrészek összeillesztéséhez. Az elkészült gépek a farmoktól az erdőgazdálkodásig, vagy éppen az építőiparig, változatos területeken kerülnek alkalmazásra.

Csakhogy az ipari mértékű hegesztéssel régóta van egy komoly probléma. A készülőben lévő szerkezet belsejében, gázbuborékok keletkezhetnek. Hűlés közben a buborékok „legyengítik” az adott részeket. Az Intel például azért fejlesztett cselekvésfelismerő modellt, hogy valósidőben észrevegye a gyártás közbeni hibákat.

A John Deere modelljét jól és kevésbé jól sikerült hegesztésekről készült videókon gyakoroltatták. Mivel fényeket kizárólag a hegesztőpisztoly adott, a fényviszonyok nem befolyásolták a modell teljesítményét. A hegesztőpisztolyon lévő robusztus kamerára helyezve, 30-35 centiméterről látja a megolvasztott fémet.

Ha hegesztési hibát észlel, leállítja a hegesztő robotot, és azonnal értesíti a humán dolgozókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6516503272
süti beállítások módosítása