Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MI 100: a szakterületet és az ipart újradefiniáló startupok százas listája

2021. április 27. - ferenck

A technológiai ipart elemző CB Insight közzétette ötödik éves listáját a száz legígéretesebb mesterségesintelligencia-fejlesztő privát startupról. A trend egyértelmű: a koronavírus-járvány ellenére is virágzik az MI, egyre több és innovatívabb cég tűnik fel.

Hiába világméretű a gazdasági válság, a terület prosperál. Az MI hatása egyértelműen globális, az érintett vállalatok nagy többsége mégsem szétszórtan mindenfelé, hanem az Egyesült Államokban található.

A százat 6 ezres listáról válogatták ki. A válogatásnál olyan kritériumokat vettek figyelembe, mint a befektetők száma és típusa, kutatásfejlesztési tevékenység, versenyképes környezet, a cégekről szóló ismertetők.

aitop.jpg

A százaknak valamivel több mint a fele kínál gépitanulás-szolgáltatást, gépitanuló-rendszerek működtetését, azaz a mostani MI alapjait. A többiek tizennyolc iparágat képviselnek, leginkább az egészségügyet, a szállítást, a kereskedelmet és a logisztikát.

2010 óta összesen 11,7 milliárd dollárnyi támogatást kasszíroztak be. A legtöbb befektetésre, 1,6 milliárdra a kínai chipfejlesztő Horizon Robotics, az önvezető járművekkel foglalkozó amerikai Aurora (1,6 milliárd) és a szintén autonóm közlekedési eszközökön dolgozó kínai Momenta (783 millió) tett szert. Több mint egy tucat startup értéke haladja meg az egymilliárd dollárt.

Sok cég még valóban a kezdeteknél, több mint a harmaduk a befektetések első körénél tart.

Hatvannégy vállalat székhelye található az Egyesült Államokban, nyolcé az Egyesült Királyságban, haté-haté Kínában és Izraelben. A távol-keleti nagyhatalom szerepét viszont jól jelzi, hogy a legnagyobb támogatásban részesült cégek listáján, az első háromból kettő kínai.

A tavalyi listáról mindössze huszonegyen maradtak állva, hármójuk túl van már a sikeres tőzsdei bevezetésen, egyikük a szokásos befektetői csatornák nélkül került tőzsdére, kettőt felvásároltak. Mindegyik működik még, nem fordítottak hátat a szakterületnek, nem hagyták abba.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3716511728
süti beállítások módosítása