Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az USA-ban egyre több a biztonsági robot, de kevés a konkrét eredmény

2021. július 14. - ferenck

Egyre több amerikai kormányügynökség és magáncég alkalmaz robotokat a bűnözés elleni harcban. A gépek elsőszámú gyártója és a domináns piaci szereplő szilícium-völgyi Knightscope robotjai lakóépület-komplexumoktól kezdve nevadai kaszinókig, arizonai bevásárlóközpontokig, sok helyen vigyáznak a biztonságra.

A cég szerint kevés a bizonyíték arra, hogy a gépek valóban csökkentenék a bűnözést. Ilyen robot a kúpszerű, méretes – másfél méter magas – és mesterséges intelligenciával működő K5. Kb. ugyanolyan tempóban jár, mint az ember, négy belső kamerája folyamatosan 360 fokos képeket rögzít. Leszkennel rendszámtáblákat, tárolja az adatokat, „feljegyzi” a mobiltelefonok digitális azonosítóját.

biztonsagi_robot.jpg

Egyikük, Westy Las Vegas északnyugati határán, az ezerlakásos Liberty Village komplexumban, a város egyik legveszélyeztetettebb részén figyel, őrköd és járőrködik. Talán eredményesen, talán nem, a Knightscope mindenesetre azt állítja, hogy az autonóm szerkezet munkába állása óta kevesebben hívják a rendőrséget. Konkrét eseteket azonban nem említettek.     

Az ügyfelek és a lakók szintén nem tudják, hogy a biztonsági robotok mennyire segítenek, mennyire hatékonyak.

biztonsagi_robot0.jpg

Pozitív hatásaikról egyelőre nincs konkrét bizonyíték, nem számolnak be például gépek által meghiúsított rablásokról, holott a gyártók – nemcsak a Knightscope – véleménye (és szlogenje), hogy a robotok előrejelzik és megelőzik a bűneseteket.

A kaliforniai Huntington Park rendőrsége két éve járőröztet egy K5 modellt az egyik helyi parkban. Cozme Lozano rendőrkapitány elmondta, hogy a két év alatt elsősorban a gép rongálására, a vele szembeni vandalizmusra vannak bizonyítékok.

Büntetés-végrehajtási és jogi szakértők szerint nagyon nehéz plasztikusan és meggyőzően szemléltetni, hogy egy technológia hogyan csökkenti a bűnözést.

A bűnüldöző robotok a biztonsági színház drága változatai” – jelentette ki lakonikusan Andrew Ferguson, az American University jogászprofesszora.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3516615132
süti beállítások módosítása