Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Madártávlatból lokalizál madarakat egy új dróntechnológia

2021. október 27. - ferenck

Egy új-zélandi PhD-hallgató és társai „drón vadőr” technológiája megállapította, hogy az Északi-sziget vörösbegyhez hasonló, negyven Toutou Way színes madara honnan hova költözött. Az újítás madarak mellett más állatok megfigyelésére is ideális.

A költözés után az állatok túlélési rátáját vizsgálták, kíváncsiak voltak, hogy maradnak-e új környezetükben, egy ragadozók által ellenőrzött, 4 ezer hektáros erdőben, egyébként védett területen.

birda0.jpg

Mindegyik madárra 0,7 grammos adóvevőt rögzítettek, hogy a drón követhesse őket. A Toutou Way a tavaszi és nyári költési időszakban különösen kiszolgáltatott a ragadozóknak. Követésükhöz földi és égi megoldásokat egyaránt használnak, de a „drón vadőr” a legeredményesebb: jó munkát végez, sok idő és pénz spórolható meg vele. Egyszerre akár ötszáz állatot is képes figyelni.

Korábban napokig kellett bozótokban, nehéz terepen tanulmányozni a madarakat, és talán előbukkantak, talán nem, most viszont a drónnal tíz perc is elég egy-egy állat lokalizálásához. A gép olyan helyeken is eredményes, ahol a jelérzékelés nagyon nehéz.

birds.jpg

A negyven elköltözött madárnak kb. a fele berendezkedett az új környezetben, párt is találtak maguknak. A többiek szemmel láthatóan kevésbé érzik magukat otthonosan, de élnek, jobb területet és párt keresnek.

A fejlesztések egy öt éve indult projekt, egy védett terület megújítása keretében történtek. A projekt a ragadozók ellenőrzésével foglalkozó, immáron két évtizedes program része. Elsőként a Toutou Way madarak tértek vissza a védett közegbe. Korábbi kutatások eredményei alapján őket könnyebb megfigyelni, és a túlélési esélyeik is magasak.

Évekig fogják figyelni őket, mert meg akarnak győződni, hogy a nőstények túlvészelik-e a költési időszakot, szaporodnak-e, és a fiókák megmaradnak a védett területen, vagy távoznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5216666002
süti beállítások módosítása