Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gépi rendszer ismeri fel a gyerekkori autizmust

2022. február 03. - ferenck

A Chicagói Egyetem kutatói az autizmust gyerekeknél – rutinellenőrzések során gyűjtött adatok segítségével – kimutató gépitanulás-rendszert fejlesztettek. Tendencia, hogy ezeknél a kisfiúknál és kislányoknál bizonyos egészségügyi problémák (asztma, gyomor és bélrendszeri megbetegedések, görcsök) gyakoribbak, mint másoknál. Előfordulásuk a humán és a gépi szakértő számára egyaránt hasznos diagnosztikai jelzés lehet.

A kutatók klasszikus gépitanulás-technikát, úgynevezett Markov-modelleket használtak, amelyek döntési fák segítségével, előre tudják jelezni bizonyos cselekvések előfordulásának gyakoriságát.

autizmus_1.jpg

Adatsoruk harmincmillió, nulla és hat év közötti gyerekről heti rendszerességgel készült orvosi jelentéseket tartalmaz.

Tizenhét betegségkategóriát, például légzőszervi, metabolikus, táplálkozási stb. rendellenességeket azonosítottak. Mindegyik gyerek kórlapját idősorokká alakították, minden egyes betegségkategóriához egy idősort rendeltek. Például az első héten az illetőnek nem voltak, a másodikon voltak légzőszervi problémái, aztán a harmadikon másfajta betegség tört rá, a negyediken pedig szintén nem volt légzőszervi baja és így tovább.

Az idősorokon hatvannyolc Markov-modellt gyakoroltattak. Betegségkategóriánként egyet, bővítésként pedig a fiú/lány és az autista/nem autista különböző kombinációit használták. A modellek megtanulták prognosztizálni egy-egy betegségkategória valószínűségét, és azt is, hogy a diagnózis tényleg akkor készült-e, amikor az adott megbetegedés történt.

A modellek outputja és az idősorokból kinyert információk alapján, a rendszer osztályozott. Tizennyolc és huszonnégy hónap közötti gyerekeknél, huszonhat hónap alatt 33,6 százalékos teljesítményt ért el, ami ugyan kevésnek tűnik, de ezzel szemben, a diagnosztikai céllal általánosan használt kérdőív pontossága csak 14,1 százalék.

További bíztató jel, hogy a modell kilencven százalékban pontosan azonosította a tényleg autistákat. Ezen a „vizsgán” harminc százalékkal kevesebb hamis pozitívval állt elő, mint a kérdőív. Azaz, a hamis pozitívok kiszűrésében különösen hatékony, az autizmust viszont még így is csak az esetek harmadában szűrte ki. Van még mit megtanulnia.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8016784502
süti beállítások módosítása