Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Elon Musk szerint gáz a Metaverzum, és a Neuralink sokkal jobb lesz

2022. február 14. - ferenck

A Tesla és a Space X főnöke, Elon Musk szkeptikus a mostanában már Meta néven (is) ismert Facebook Metaverzum koncepciójával kapcsolatban. Új és unalmas virtuális valóság (Virtual Reality, VR) a kétdimenziós kijelzőkön – nagyjából ennyit gondol róla.

Emlékeztet a VR első, 1990-es évekbeli hullámára, amikor sokan már az internet leváltását látták az új médiumban. Az akkori álmok főként technikai okok miatt hiúsultak meg.

„Biztos, hogy tehetünk az orrunkra egy tévét, de nem biztos, hogy ettől rögtön a Metaverzumban lennénk” – nyilatkozta, majd hangsúlyozta: nem tetszik neki, hogy egy képernyőt rakunk az arcunkra, ami aztán egész nap ott marad, és soha nem akarunk kilépni belőle.

musk_3.jpg

Kényelmetlenné válik, ha mindig a fejünkön kell viselnünk egy monitort, ráadásul ezzel még elég távol vagyunk attól, hogy elmerüljünk a Metaverzumban – véli.

„Nincs értelme” – magyarázza.

Jóval izgalmasabb alternatívát, az általa alapított, agy-számítógép interfészekkel foglalkozó Neuralink által sebészi eljárással az agyunkba ültetett chipet javasol Metaverzum helyett.

musk0_3.jpg

„Egy kifinomult Neuralink a hosszútávú megoldás. Teljesen, tényleg teljesen a virtuális valóságba helyezi a felhasználót” – hangsúlyozza.

A Meta/Facebook nagyon rákapcsolt a VR-re, Metaverzumában VR headseten keresztül kapcsolódnak egymáshoz a felhasználók. Egyelőre azonban még a vállalaton belül is elismerik (például Nick Clegg alelnök), hogy döcög a technológia, hiányos az élmény. Clegg prózai tényre hívja fel a figyelmet: kávézás közben nagyon kényelmetlen a headset.

Musk az internet Web3 néven futó demokratizálását, blokklánc (blockchain) körüli átépítését is górcső alá vette, és gyengének találta.

„Inkább marketing, mint valóság” – mondta lakonikusan, majd mérsékeltebben folytatta: „nem értem. De maradjunk annyiban, hogy még nem értem.”

Szerinte fennáll a veszély, hogy ne legyen vonzó a Metaverzum. Mint az 1995-ös VR, ez a technológia is eltűnhet, elhalhat.

Persze Musk sem tévedhetetlen, és a VR rengeteget fejlődött az utóbbi két évtizedben, a mainstreamtől azonban távol van még. De tényleg egy invazív módon az agyunkba ültetett chip a vonzó alternatíva?

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr316796008
süti beállítások módosítása