Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Veszélyben az MI-chipek

2022. március 23. - ferenck

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma egyre jobban aggódik az integrált áramkörök révén gyakorlatilag az összes digitális eszköz középpontjában álló félvezető chipek nehéz elérhetősége miatt. Szignifikáns mértékben akadozik a fejlett mesterségesintelligencia-rendszereket működtető mikroprocesszorok beszállítása.

A geopolitikai feszültségek, az emelkedő árak és az ellátási lánc gyakori megszakadása súlyos problémát jelentenek.

chipsatrisk.jpg

A kereskedelem, a biztonság és a high-tech feletti uralom miatt egyre gyakoribbak az USA és Kína közötti súrlódások, feszültségek. Az amerikaiak az utóbbi években hozott intézkedéseikkel zavarják a kínai chipgyártás gördülékenységét, például korlátozzák a kereskedést a kulcsfontosságú gyártókkal. Újabb szankciókkal el akarják érni, hogy Kína ne tudjon saját gyártóberendezéseket készíteni.

Közben a Tajvant az ország részének tekintő Kína a sziget elleni lépéseivel az Amazon, a Google és a Nvidia, valamint chiptervező startupok (Cerebras, Graphcore stb.) számára MI-chipeket készítő Tajvani Félvezető Gyártóvállalatra (TSMC) is veszélyt jelenthet.

A chipgyártáshoz szükséges kapacitások növelése rendkívül drága. Egy, az Intel által építési szakaszban lévő üzem összköltsége akár a százmilliárd dollárt is elérheti. A TSMC tavaly tíz százalékkal felvitte a fejlettebb chipek árát – az elmúlt tíz éveben nem volt példa ekkora áremelésre.

Egy friss elemzés kimutatta, hogy a koronavírus-járvánnyal nő a félvezetők iránti kereslet, az ellátási láncot viszont több kimaradás hátráltatja: áramszünetek, tüzek, viharok, leállások, természeti katasztrófák. Az amerikai törvényhozók szabályozni kívánják, hogy az ország területén épülendő gyártótelepeket, mint például az Intelét és más vállalatokét, a kormány támogassa. A bevándorlási szabályok könnyítésével szintén a hazai félvezető ipart kívánják fellendíteni.

Egyelőre főként a régi gyártóeljárásokkal készülő chipeket érinti a hiány. Ezeket gépjárművekhez, orvosi eszközökhöz, rádiófrekvenciás azonosításhoz és optikai szenzorokként is használják. A mesterséges intelligencia fejlődésével folyamatosan egyre több számítási kapacitásra van és lesz szükség. A chiphiány komolyan lelassíthatja, hátráltathatja a fejlődést.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9817403234
süti beállítások módosítása