Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A robothívások alkonya?

2022. március 29. - ferenck

A mostani robothívások általában átmennek az okostelefonok spam-szűrőjén, újgenerációs mélytanulás-eszközök viszont megoldhatják a problémát.

A Georgia Technológiai Intézet kutatói készülékeinkre hamarosan telepíthető új megközelítést találtak ki, és úgy tűnik, jöhetnek az appok. A RoboCallGuard válaszol a hívásra, majd a hívó szövege alapján eldönti, hogy az rosszindulatú, vagy sem.

A RoboCallGuard a kínai és amerikai egyetemeken fejlesztett TouchPal a felhasználók híváslistáit tömegesen is ellenőrző, és az ártó szándékúakat azonosító technológiával dolgozik.

robocall_1.jpg

Az „őr” a hívó személyazonosságának ellenőrzésével kezdi. Ismert hívók listáját tanulmányozza, és ha az illető feketelistás, blokkolja. Megkérdezi a hívót, hogy kicsoda, ideghálója kulcsszavakat is felismer, átiratot készít az interakcióról. Az átíráshoz a Google Speech-to-Text alkalmazásprogramozói (API) felületet használja.

A TouchPal adatsorában a felhasználókat címkék – zaklatás, csalás, szállítás, értékesítés stb. – alapján kategorizálják. A címke mellé a hívó telefonszáma, a beszélgetés időtartama stb. is felkerül. Ezt követően jön az idegháló gépi tanulása, amely a rosszindulatú hívásokat még a válasz előtt osztályozza.

robocall0_1.jpg

Sok robottelefonáló „kinőtte” a fix telefonszámokat, a felismerhetően előre rögzített szövegeket, a „nyomja meg az egyes gombot” típusú telefonfákat stb. Ezek a megoldások sajnos megnehezítették a kamutelefonálók hívás előtti azonosítását.

Ma már egyre több robot személyre kidolgozott, egyedi hangot, gyakran emberi hangok rögzített klipjeit használják, amelyeket speciális kulcsszavakra játszanak le, hogy valódi embert szimuláljanak. Általában meghamisítják a saját számukat, és így nagyon nehéz nyomon követni, azonosítani pedig szinte teljesen lehetetlen őket.

2021 januárjában csak az USA-ban közel négymilliárd kamuhívást számoltak össze, a szám 2019 óta durván emelkedik, pedig a kormány mindent megtesz a rosszfiúk ellen.

Máshol még súlyosabb a helyzet, Brazíliában például a hívásblokkoló appot telepített felhasználókat napi átlagban egyszer keresik „hívásszeméttel.”

A robothívások eltűnése az eredmények ellenére sem várható még, gépi tanulással viszont elérhető, hogy háttérbe szoruljanak, mint az e-mailszemét, a spam.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6817769634
süti beállítások módosítása