Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia és az emberiség előtt álló nagy kihívások

2022. április 05. - ferenck

Andrew Ng-t, a világ egyik legismertebb gépitanulás-szakértőjét nemcsak az MI, hanem más tudományok és technológiák, például a fúziós energiának, az emberi életkor meghosszabbításának és a világűr gyarmatosításának a nagy kihívásai is inspirálják.

Több közös jegyet lát bennük. A következőkről van szó: a megoldás a legtöbb ember jelenlegi életmódját valószínűleg, de nem szükségszerűen jó irányba változtatná meg. Szakemberek évtizedek óta dolgoznak rajtuk, elképzelhető de nem garantált, hogy még a mi életünkben elérik a célt. Technikailag annyira összetett problémakörök, hogy kívülállók, de még szakértők számára is nehéz felvázolni a megoldáshoz vezető lépéseket.

challenge.jpg

A fúziós energia a biztonságos, tiszta és korlátlan elektromosság-forrás ígérete, az atomok fúziójából történő energiagyűjtéssel hátráltathatjuk a klímaváltozást, és a geopolitika is átrendeződne, ha az államok energiaellátása függetlenedne.

Ha tovább élünk, nagyobb tudást halmozunk fel. Egyesek persze a gazdagságra és a hatalomra is koncentrálhatnak, és a demográfiai kihívást sem szabad alábecsülni. Az élettartam meghosszabbítását célzó eddigi vegyi anyagok nem váltották be az ígéreteket, több mostani kísérlet viszont áttöréssel kecsegtet.

A világűr gyarmatosításával az emberi történelem a földi keretek közül kilépve, áthelyeződik egy kvázi végtelen jövőbe. A Homo sapiens is elhagyta valamikor Afrikát, majd benépesítette a Földet. Elvileg a világűrben is megvalósulhat valami hasonló léptékű folyamatlánc.

Az általános mesterséges intelligenciához hasonlóan, az ezekkel a területekkel foglalkozó startupok jó részét túlhájpolják, szkeptikusok a vállukat vonogatják, a lelkes követők pedig már-már hívőkként viselkednek.

Ng szerint az a legizgalmasabb, hogy a mesterséges intelligencia komoly szerepet játszhat a célok megvalósításában. Például a DeepMind fúziós reakció vezérléséhez, kontrollálásához fejlesztett MI-t, általánosságban pedig az MI sokat segít nagyléptékű fizikai rendszerek tervezésében és természetesen a szimulálásukban is. Az egészségügyben szintén sok területen alkalmaznak okos algoritmusokat. Új gyógyszerek feltalálásában is segédkeznek, így törvényszerű, hogy a várható élettartam meghosszabbításából is kiveszik majd a részüket. Az űrkutatásban pedig az automatizált vezérlés bevett dolog, a valós időben történő kivitelezéssel viszont a távolságok miatt komoly gondok merülnek fel. Ezek megoldásában játszhat fontos szerepet a mesterséges intelligencia.

Az MI azonban nem varázsszer – hangsúlyozza Ng. Segíthet, de önmagában nem elegendő.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6217787126
süti beállítások módosítása