Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Graffitit fest a robot

2022. június 15. - ferenck

A Georgia Tech robotika PhD-hallgatói által fejlesztett GTGraffiti azt teszi, ami a nevében van: graffitikat fest. A világ első graffitifestő robotrendszere mozgásmegragadás (motion capture) technológiával rögzíti az ember festés közbeni mozdulatait, majd létrehozza és feldolgozza azokat a mozgásokat, amelyek alapján a kábeleken vezérelt gép falra fújja az alkotást.

A rendszer működése három elemen alapul: műalkotás kivitelezése, hardver, tervezés/irányítás.

georgiatech_robot0_1.jpg

A humán művész mozgásának rögzítésénél derül ki, milyen mozdulatokra van szükség egy graffiti megvalósításához. Két festő az ábécét fújta a falra, a rendszer mindkettejük és a spray mozgását is követte.

Az adatokból kinyert infókat felhasználták a robot építéséhez, azok alapján döntöttek a kábelvezérelt megoldás mellett. Egy ilyen gép kábeleken, motorokkal, szíjtárcsákkal működik. Kb. háromméteres keretre tették, de lényegében bármilyen lapos felületen elhelyezhető.

georgiatech_robot.jpg

A harmadik fázishoz a műalkotást elektronikus jelekké alakították. A digitális karakterek bármilyen méretben, perspektívában, kombinációban programozhatók. A könyvtárból humán művész válogat, és készíti el az alkotást, ami ezúttal három betű kombinációja, az ATL volt.

A karakter-szekvencia és a pozíció meghatározása után a kutatók matematikai egyenletekkel dolgozták ki a robot számára követendő „útvonalakat.” Ezek garantálják a pontos tempót, elhelyezkedést, irányultságot és perspektívát. Végül az útvonalakat motorikus utasításokká alakították, kivitelezték.

A gépet úgy fejlesztették, hogy a motorok ne hatástalanítsák egymást, azaz biztonságosan működjön. A végeredmény: GTGraffiti az adott humán graffiti-művész stílusában tud festeni.

A kutatók azért választották a művészetet, mert a festészet és a tánc a legkomplexebb és legárnyaltabb mozdulatokat képes kihozni belőlünk, és ha magas szintű tevékenységre képes robotban gondolkozunk, adják magukat ezek a lehetőségek. A gép különleges dolgokra lesz képes, az embernek is többet segíthet, a graffiti pedig a képzőművészet legszélesebb rétegekhez eljutó formáinak egyike.

Jelenleg előre felvett formákkal, különféle méretekben kísérleteznek. Tesztelik, hogy a robot elboldogul-e nagyobb felületekkel. Ha igen, akkor művészek által nehezen, vagy egyáltalán nem megközelíthető helyeken is működhet. Az is elképzelhető, hogy a művész a világ egyik pontján, GTGraffiti egy másikon festi ugyanazt a falra.

A gép nem generál műalkotást, hanem együttműködik az alkotóval, hogy ketten együtt többet hozzanak ki az alapötletből, mintha a művész egyedül lenne. Létrejöhet a valósidejű robot-művész interakció.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6317855403
süti beállítások módosítása