Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A falon is átlát egy új izraeli katonai technológia

2022. június 29. - ferenck

A Camero-Tech izraeli haditechnológiai startup különleges radaralapú eszközt mutatott be. Az eszköz lehetővé teszi, hogy katonák szó szerint átlássanak falakon.

A technológiának komoly visszhangja lehet. Már most is túl sok a magánszféránkat veszélyeztető high-tech megoldás, a falon keresztül történő engedély nélküli – de ilyenre ki ad engedélyt? – kukucskálás viszont szintlépés. Autoriter rezsimek, bűnüldöző szervek kezében tovább növelheti a privacy problémákat, könnyebb lehet a megfigyelés.

A futurisztikus kütyü neve Xaver 1000. Hírszerző egységeknek eddig nem látott mértékű „helyzettudatos 3D képet” képes szolgáltatni, és lehetőségében áll mozdulatlan vagy mozgásban lévő élő objektumok falakon, épületi akadályokon keresztüli detektálása.

fal.jpg

Taktikai elemzők tehát hamarosan részletes képeket kaphatnak a változatos típusú akadályok mögött történtekről, így pedig módjukban áll jobban előkészíteni a városi környezetekbe történő behatolást.

A technológia jó oldala, hogy hasznos lehet kutatási és mentési műveleteknél. Elsősegélynyújtókat támogat katasztrófák „csapdába szorult” áldozatainak azonosításában.

A startup szerint gyerekjáték az eszköz működtetése, egyetlen felhasználó is képes rá. Az adatokat wifin keresztül továbbítja az illetékes egységnek, parancsnokságnak. A legtöbb átlagos falon és anyagon „átlát.” 47 méter sugarú körben, impulzusalapú, ultra szélessávú radarral működőképes.

A szinte bármilyen fal mögött látottak megtekintéséhez tízcolos integrált kijelzőt használnak. Az eszköz azt is megmondja, hogy felnőtt, gyerek vagy állat van a képanyagon, ül, áll vagy fekszik. A mozgásokat mesterségesintelligencia-algoritmus követi.

A 16 kilós szerkezet az összecsukható antenna miatt könnyen csomagolható, azaz bármilyen környezetben egyszerű elhelyezni.

Mindenesetre katonai közegben komoly taktikai előnyhöz juttathatja az egyik felet, de életeket is menthet.

Vagy tovább növeli a láthatatlan megfigyelést.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr517869757
süti beállítások módosítása