Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egy új kvantumtitkosítással tényleg biztonságos lesz a kommunikáció

2022. augusztus 05. - ferenck

Brit, francia és svájci felsőoktatási intézmények, kutatási szervezetek közös csapata a kvantumkriptográfia való világban működő eszközök biztonságos kommunikációját garantáló, eddigi legfejlettebb módszerét dolgozták ki.

A titkosításkulcsokat a két kommunikáló fél közötti kvantumkulcs-elosztáson (quantum key distribution, QKD) alapuló módszerrel az üzenetek titkosíthatók és visszafejthetők. Hagyományos kriptográfiával ez nem érhető el.

A titkosítás komplex matematikai problémák megoldásával jár, amelyeket a modern számítógépek nem tudnak megoldani. A jövő kvantumkomputerei viszont igen, azaz megkerülik a mostani titkosítási protokollokat.

kvantum0_8.jpg

 A QKD jelenlegi formái két „megbízható” számítási eszköz közötti kommunikáción alapulnak. A két eszköz ismerete kell hozzájuk, az új eljárással viszont nem kell sokat tudni a gépekről, és így lehetővé válik a valóságban használt eszközök biztonságos titkosítása.

„Az igazi áttörés nem az, hogy bebizonyítottuk: kvantumhálózatunk elméletileg elég jó teljesítményt nyújtott az új QKD-vel, hanem az, hogy ezt a gyakorlatban is megmutattuk” – nyilatkozta David Lucas oxfordi kutató.

A demonstrációhoz a két eszköz közötti kvantum-összefonódást használták: két részecske ugyan távol van egymástól, mégis összekapcsolódnak, és tandemben működnek együtt. Két egyedi ionnal végezték a kísérletet, az egyik a feladóhoz, a másik a vevőhöz kapcsolódott. Különböző ioncsapdákban voltak, amelyeket optikai szál kapcsolt össze/egybe. A két eszközt ugyan egyazon szobában használták, de akár sok-sok kilométerre is lehettek volna egymástól.

A feladó és a vevő az összefonódott kvantumrendszeren keresztül tudott külső beavatkozó nélkül üzeneteket megosztani egymással. Ezzel a módszerrel kizárható az ellenséges kontroll, az eredményes hackertámadás, garantált az üzenetváltás magánjellege, nem sérül a privacy. Mindez a kommunikáló gépek alapvető ismerete nélkül valósítható meg, amivel a kutatók lerakták az „eszköz-független QKD” alapjait.

Renato Renner, az ETH Zürich kutatója szerint a kriptográfia története a titkosítók és az új módszereket támadó titkosítás-elemzők közötti versengés. Az eszköz-független megoldással viszont vége a versenynek – véli Renner.

Az Egyesült Államok Szabványok és Technológia Nemzeti Intézete még júliusban négy titkosító algoritmusról állította, hogy biztonságosak kvantumszámítógépekről indított támadásokkal szemben. Ezek az algoritmusok – és nyilván az európai kutatók eljárása is – részei lesznek az új kvantum-rezisztens kriptográfiai szabványnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5917896151
süti beállítások módosítása