Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az új kutyakövető rendszerrel mindig tudjuk, hol van a házi kedvenc

2022. szeptember 09. - ferenck

A pandémia alatt több időt tölthettünk kutyáinkkal, macskáinkkal, de az irodák megnyitásával ismét kevesebbet vagyunk velük, hacsak nem visszük őket munkahelyünkre.

De mi történik, ha tudni akarjuk, mit is tesznek pontosan? Sajnos hiába léteznek állatkamerák, minden helyiségben fel kellene szerelni azokat, és a felvételek visszanézése nélkül nem igazán lenne elképzelésünk arról, mit is csinálnak valójában.

A Georgia Technológiai Intézet (Georgia Tech) kutatói változtatni kívántak ezen a helyzeten, és különleges eszközt fejlesztettek.

kutyak.jpg

A különféle érzékelőket használó PetTrack megadja az állat valósidejű bel-, vagy kültéri tartózkodási helyét. Az ultra-szélessávú (UWB) rádiós vezeték nélküli szenzorok lokalizálják, a gyorsulásmérők pedig megmondják, hogy ül, fekszik vagy mozog. Sem a tárgyak, sem a falak nem jelentenek akadályt, az eszköz informatívabb, mint egy kamera, vagy egy GPS. Használata könnyű, nyakörvre kell felszerelni.

Két részből áll: az egyik lokalizálja az állatot, a másik igyekszik megérteni a tevékenységét. A szenzorok kombinációja teszi különlegessé, és különbözteti meg a hasonló szerkezetektől.

A rádiós érzékelővel akár harminc méterről tudjuk, hogy hol van, míg a gyorsulásmérő az elhelyezkedését, pozícióit monitorozza. Megnyugtató eszköz, mert rögtön informálva vagyunk, ha például az állat tiltott helyen tartózkodik. Beteg és idős kedvencek esetében különösen hasznos.

Az UWB-hálózat „dugd be és használd” (plug-and-play) alapon működik, nincs interferencia a meglévő wifi rendszerekkel, viszont rá kell csatlakoztatni az otthonira, máskülönben nem frissül, és nem tudja tájékoztatni a gazdit.

A PetTrack kicsi és abszolút biztonságos. A hálózat csak ott funkcionál, ahol telepítve van, így hackerek – ellentétben a kamerákkal – nem tudnak mit kezdeni vele (hacsak nincsenek ők is ott, ami nem valószínű).

A fejlesztők tovább szeretnék bővíteni az eszköz funkcióit, és akkor valóban a jövő házi kedvenceket figyelő csúcsmegoldásává válhat, de kutyák kiképzésében is segíthet, és persze még erősebbé teszi a gazdi-állat kapcsolatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9717925315
süti beállítások módosítása