Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Bitcoin-bányászat 2009-2022: 200 millió tonna széndioxid kibocsátása

2022. október 05. - ferenck

A nyílt forrású digitális fizetőeszköz bitcoint, az első kriptovalutát a titokzatos – ismeretlen – Satoshi Nakamoto bocsátotta ki a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után, 2009. január 3-án.

A központi kibocsátótól és hatóságoktól, semmiféle harmadik féltől nem függő, peer-to-peer hálózat csomópontjain tárolt, elosztott adatbázisra alapuló fizetőeszköz forradalmasította a pénzügyi technológiákat. Mivel biztonságos és anonim, és a rendszer decentralizált, hamar népszerűvé vált. Árfolyama változó, 2021. november elején közel 65 ezer dollárt ért, az utóbbi hónapokban viszont folyamatosan csökkent az értéke, most majdnem 20 ezer dollár.

bitcoin_1.jpg

Sokak szerint a jövő pénze, mások piramisjátéknak tartják, egy viszont biztos: „bányászata” rendkívül energiaigényes. 2018-ban magasabb volt a közel 50 milliós Kolumbia éves energiafogyasztásánál, 2020-ban pedig meghaladta Ausztriáét, Belgiumét és a 200 milliós Pakisztánét is. A kriptovalutára fordított irdatlan számítási kapacitások a jövőben csak nőni fognak, ami teljesen szembemegy a jelen környezetvédő és a klímakatasztrófát elhárítani hivatott törekvéseivel.

Az angol Cambridge Egyetem kutatóinak számítása alapján, a digitális pénz kibocsátása óta, azaz tizenhárom év alatt a bitcoin-bányászok miatt közel 200 millió tonna széndioxid került az atmoszférába.

bitcoin0_2.jpg

A Cambridge Bitcoin Kriptovaluta Index (CBECI) minden egyes országra kiszámítja a bányászat mértékét. Az adatok alapján készült modell a bányászó hardverek energiafogyasztását és teljesítményét, a bitcoin aktuális árfolyamát, valamint azt a pontot jeleníti meg, amikor változatos szituációkban különböző eszközök működtetése profitot kezd generálni.

A pontos szám (szeptember végéig) 199,65 millió tonna széndioxid, és külön aggodalomra ad okot, hogy a kibocsátás 92 százaléka az elmúlt négy esztendőben történt.

Szerencsére sok kriptovaluta lényegesen környezetbarátabb, vagy szinte teljesen zöld. Az iparág célkitűzése, hogy 2030-ra száz százalékkal csökkentsék az általuk generált széndioxid-kibocsátást.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9017946508
süti beállítások módosítása