Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egyre több felhasználó hagyja ott a Twittert, amióta Musk megvette a céget

2022. november 07. - ferenck

Amikor Elon Musk október 27-én felvásárolta a Twittert, a madár felszabadításáról beszélt. Ugyanakkor sok felhasználó az új tulajdonos személye miatt a közösségi médium elhagyásával fenyegetőzött.

Felhasználók mindig lebegtetik, hogy lelépnek a Twitterről, új adatok alapján viszont ezúttal szignifikáns mennyiségben távoznak.

A nem autentikus viselkedést (például botokat) figyelő Bot Sentinel kb. 3,1 millió fiókot és a hozzájuk kapcsolódó aktivitást elemzi napi rendszerességgel. Megállapították, hogy október 27. és november 1. között 877 ezren deaktiválták, további 497 ezernek pedig felfüggesztették a fiókját. Ez a szám az átlagosnak több mint a kétszerese.

twitter0_1.jpg

Deaktiválás esetén magunk döntünk a fiók bezárása mellett, felfüggesztéssel pedig a Twitter az inaktív, a nem hiteles és a közösségi szabályokat megszegő személyeket sújtja proaktívan. 

A Bot Sentinel szerint a Twitternek kb. 237 millió „pénztermelő” felhasználója van. A felvásárlás előtti héten jóval kevesebb fiók szűnt meg, a számok Musk első négy napjában 208 százalékkal ugrottak meg.

Ez az Elon Musk elleni tiltakozás jele – véli Christopher Bouzy, a Bot Sentinel alapítója, majd felhívta a figyelmet, hogy többen előzetesen posztolták: ha tényleg Musk fogja vezetni a Twittert, akkor távoznak.

twitter_1.jpg

A gyűlöletbeszédet is megemlítette – Musk érkezésével a korábbinál több felhasználó kezdte el tesztelni: a „szabad véleménynyilvánítás” nevében, mit tehet, és mit nem az új tulajdonos alatt. Egyes felfüggesztések esetleg azzal magyarázhatók, hogy az illetők túl messzire mentek. Egyelőre nincsenek adatok arról, hogy a felfüggesztések hány százaléka történt nem autentikus viselkedés, és hány a közösségi törvények megszegése miatt.

A Hálózati Fertőzéskutató Intézet elemzése alapján az „N-szót” (néger) 500 százalékkal többen használták Musk első tizenkét órájában a Twitteren, mint előtte. Ezzel párhuzamosan megnőtt a net sötét bugyraiba tartozó oldalakról, például a 4chan-ről történő hosszas copy-paste-ek száma is.

A gyűlöletbeszéd azért is szaporodhatott el, mert a vállalat megszüntette a tartalommoderáláshoz való hozzáférést – míg korábban többszázan foglalkoztak vele, addig Musk érkezése után már csak tizenöt személynek van jogosultsága rá. A vállalat magyarázata: az átállás alatt csökkenteni akarják a belső kockázatot.

Savvas Zannettou, a Delfti Műszaki Egyetem kutatója szerint, a tömeges exodus első fejezeténél tartunk csak, és ha jönnek a változások, a mostanit újabb elvándorlási hullámok követhetik.

Bouzy is elmondta, hogy az ellenséges környezet miatt hosszútávon sokan hagyhatják el a Twittert, és ha a baloldali érzelmű és a marginalizált személyek távoznak, a platform nem fog különbözni az alt-right Parlertól (a Twitter „alt-tech alternatívájától”) és a Truth Socialtól (a Trump Media & Technology Group – szintén alt-tech – termékétől).

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3217971332
süti beállítások módosítása