Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Ideghálók számolják ki az ukrán terményveszteséget

2022. november 09. - ferenck

Az orosz invázió előtt Ukrajna volt a földkerekség ötödik búza-exportőre. A háború miatt világszerte drasztikusan felmentek az élelmiszerárak, egyes régiókban akár éhínség is lehet. Az ukrán gabonatermést ért károk mértékének pontos felmérése segíthet a veszteség helyettesítését célzó stratégiák kidolgozásában.

A háborúban több területen alkalmazták már a gépi tanulást: hadifoglyokat, háborús övezetből menekülőket, háborús bűnöket elkövető katonákat azonosítottak a propaganda leleplezésére, elhurcolt személyek mozgásának figyelésére, füst és felhők miatt nehezen vagy nem látható, sérült épületek lokalizálására szintén alkalmas technológiával.

ukrajna0.jpg

Legújabban ideghálók segítenek humanitárius szervezeteket az ukrán gabonatermést ért háborús károk felbecslésében.

Az amerikai Yale Közegészségügyi Iskola és az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium kutatói légi felvételeken látható gabonatároló létesítményeket detektáló gépilátás-modellt fejlesztettek. A rendszer kimenetei segítették őket az orosz hadsereg által lebombázott, megkárosított épületek azonosításában.

A kutatók gabonasilók utoljára 2019-ben frissített adatbázisával kezdték. Gépi tanulást használva jöttek rá, melyek hiányoznak, és hol építettek újakat 2019 óta.

A YOLOv5 objektumdetektáló/osztályozó eszközt Google Earth képeken látható gabonasilók azonosításával gyakoroltatták, majd a modellt másfajta létesítmények (gabonafelvonók, raktárak és hasonlók) észrevételére finomhangolták. Kereskedelmi műholdak címkézett felvételeivel dolgoztak hozzá.

A modell a teszteken 83,6 százalékos pontossággal teljesített. A február 24-i orosz támadást követően, az invázió által sújtott térségekről készült 1787 műhold-felvételt tápláltak a rendszerbe, és korábban nem katalogizált tizenkilenc létesítményt azonosítottak. A lokalizáció után a kutatók manuálisan elemezték a károkat.

Kiderült, hogy 344 létesítményből 75-öt ért károsodás, az ellenség pusztítása 3,07 millió tonna gabona tárolására alkalmas kapacitását sodort komoly veszélybe. Ez a szám a teljes ukrán gabonatermés közel tizenöt százaléka.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8017973292
süti beállítások módosítása