Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Annyi az adat, hogy új mértékegységek kellettek

2022. november 28. - ferenck

Egyre több digitális adatot hozunk létre és tárolunk, és a folyamatosan növekvő számokkal csak akkor tudjuk tartani a lépést, ha új mértékegységeket találunk ki.

Ennek az alapvetésnek a szellemében, a 27. Általános Súly- és Mértékkonferencián, november 19-én úgy döntöttek, hogy a Nemzetközi Mértékegységrendszert, a metrikus rendszert újabb előtagokkal egészítik ki, és mostantól a ronna (R) és a quetta (Q) a hivatalos elnevezés, ha az első számjegyet további huszonhét, illetve harminc nulla követi. Ezek a jelenlegi legnagyobb mértékek.

ronna.jpg

Ugyanez a miniatürizált világban is érvényes, csak természetesen visszafelé: ha huszonhét nulla van a tizedesvessző után, akkor ronto (r), ha harminc, akkor pedig quecto (q) az elnevezés. Ennél kisebb egyelőre nincs.

„A legtöbb ember megszokta a milli- előtagot, mint például a milligramm. A mostaniak viszont a valaha végzett legnagyobb és legkisebb mérések” – magyarázza Richard Brown, az Egyesült Királyság Nemzeti Fizikai Laboratóriuma metrológiai csoportjának vezetője.

Eddig a huszonnégy nullát jelölő yotta volt a csúcs, de most már a Föld tömegét is hat ronnagrammnak, és nem hatezer yottagrammnak mondjuk, míg a Napéra is jobban hangzik a kétezer quettagramm, mint a 2,000,000,000 yottagramm.

Szükség volt már ezekre az új mértékegységekre, mert a tudósok és a különféle iparágak egyre nehezebben tudják kezelni az eddig érvényes kategóriákkal leírt adatmennyiséget. A váltást elsősorban az adattudomány és a digitális tárolás növekvő követelményei indokolják, hogy a yotta- és zettabájt határokat meghaladó információmennyiséget is érthetően le tudják írni.

Az International Data Corporation piackutató csoport előrejelzése szerint a világ 175 zettabájt (huszonegy nulla) adatot fog generálni 2025-ig, míg a legkisebb méretet leíró ronto és quecto a kvantumtudományokban, a részecskefizikában és fizikai laboratóriumokban lesz nagyon hasznos, mert például az eddigi 0,001 yoctogramm helyett elég, ha csak egy rontogrammot mondunk.

1991 óta most változtattak először a mértékegységrendszeren. Brown szerint legfőbb ideje volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5517987746
süti beállítások módosítása