Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Disney ideghálója tetszés szerint öregíti, fiatalítja színészek arcát

2022. december 07. - ferenck

A Csillagok háborúja és tévésorozatok számítógép által generált színészei után, a Disney színészek „vizuális” életkorát a képernyőn megváltoztató ideghálót fejlesztett. A technológiával lehetővé válik, hogy televíziósok és filmesek automatizált folyamattal megöregítsenek, megfiatalítsanak szereplőket. A megoldás olcsóbb és kevésbé időigényes, mint az ugyanezt célzó korábbi eljárások.

Eddig 3D szkenneléssel és modellezéssel, 2D-s képkockáról képkockára haladva, a Photoshophoz hasonló eszközökkel végeztek arcokon digitális retusálást. A munka hátulütője, hogy a film hosszától függően, hetekig vagy tovább is eltarthatott.

reageing.jpg

A Disney mesterségesintelligencia-alapú „arcot újra-öregítő hálózata” (FRAN) automatizálja ezt a folyamatot. A nagyvállalat állítása szerint ez az első praktikus, teljesen automatizált, gyártásra kész módszer videóképeken látható arcok életkorának módosítására.

A kutatók véletlenszerűen többezer 18 és 85 év közötti, szintetikusan módosított életkorú képet generáltak a StyleGAN2 ideghálóval. FRAN ezeken az adatokon gyakorolt, és tanulta meg, hogyan változik az idő előrehaladtával egy személy külseje. A tanulást követően, az „öregedési elveket” képkockáról képkockára haladva, tudja mozgásban lévő valódi színészekre alkalmazni.

A felügyelet melletti tanulás során ugyanannak a szintetikus és fotorealisztikus személynek az arckép-párjaival dolgozott. A párokat a kapcsolódó forrás és a cél-életkor megadásával címkézték fel. Mivel a gyakorlóadatokat szintetikusan hozták létre, elkerülték a „lehetetlent”, nem kellett sokféle identitású, életkorú és etnikumú személy, különböző nézőpontokból megörökített képeit összegyűjteniük.

A Disney valódi filmekben és televíziós műsorokban használható, kiváló minőségű outputot ért „gyártásra kész” megoldáson. Elmondásuk alapján a változatos arckifejezések ellenére, ez az első színészek életkorát a mozgókép-anyagon dinamikusan megváltoztatni képes mesterségesintelligencia-alapú technológia.

A rendszerhez felhasználóbarát interfészt is fejlesztettek, amellyel az alkotók könnyen tudják kezelni az ideghálót.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2417996342
süti beállítások módosítása