Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az Instagramon azonosítják a szélsőjobboldali lázadókat Brazíliában

2023. január 18. - ferenck

Január nyolcadikán Brazíliaváros legfontosabb közhivatalait, köztük a nemzeti kongresszus, a legfelsőbb bíróság épületét és az elnöki palotát az októberi elnökválasztási eredményeket, a baloldali Lula győzelmét megkérdőjelező, (bizonyítékok nélküli) csalást kiáltó Bolsonaro-hívek rohamozták meg, és foglalták el.

A „puccs” nem tartott sokáig, a hatóságok hamar véget vetettek a randalírozásnak, majd néhány órával később új Instagram-fiók, a Contragolpe Brasil (Brazil Ellenpuccs) jelent meg a közösségi hálózaton. A lázadás résztvevőit ábrázoló fotókat posztoltak rajta, azzal a bevallott céllal, hogy azonosítsák őket, és a hatóságok számára megkönnyítsék az elmenekült „puccsisták” azonosítását, elfogását.

Huszonnégy óra elteltével már 1,1 millióan követték a fiókot.

brazilia.jpg

David Nemer, a Virginia Egyetem médiatanulmányok professzora szerint egyáltalán nem meglepő az új fiók. A lázadók is WhatsApp csoportokban, Telegram csatornákon szervezkedtek, az egészet kvázi bejelentették a közösségi médián. Lehetett számítani rá, senki nem lepődött meg rajta, nem maradt titokban.

A lázadók az eseményeket követően is masszív nyomot hagytak maguk mögött a közösségi médiában: videókat, fényképeket osztottak meg, továbbítottak üzenetküldő alkalmazásokon. Ezek közül többtucatnyit összegyűjtöttek, majd közkinccsé tettek a Contragolpe fiókon. A képeken szinte kivétel nélkül Brazília sárga és zöld színeibe öltözött személyek arca látható.

A fiók üzemeltetői őrzik anonimitásukat, médiumok kérdéseire nem válaszolnak, a posztolókat viszont arra kérik, hogy a lázadókat leleplező információikat küldjék el a rendőrségnek is.

A Contragolpe Brasil nem az egyetlen a „tömegek bölcsességén” (crowdsourcing) alapuló közösségi kezdeményezés, mert az Agéncia Lupa tényellenőrző ügynökség is létrehozott egy, az olvasók által generált szöveges, képi és videoanyagokból álló adatbázist a lázadás napjáról. Az összes infót anonim küldik nekik.

Tömegmegmozdulások résztvevőinek a közösségi médián történő azonosítása nem új. 2021. január hatodika, a Capitolium Trump-hívők általi megrohamozása után az Egyesült Államokban szintén azonosítottak posztok alapján az online térben összeesküvő szervezeteket, személyeket.

A Contragolpe Brasil elindítása után özönleni kezdtek a posztok is, nevekkel, címekkel, fotókkal, Instagram-fiókokat taggeltek be, amelyek aztán gyorsan el is tűntek.

Személyek online azonosításának megvannak a súlyos kockázatai is. A legevidensebb, hogy tévedünk. Egy nő például azt mondta, hogy egyáltalán nem vett részt a lázadásban, hanem egy résztvevő meghackelte. Rosszakarók is árthatnak így haragosaiknak, vagy felébred az állampolgárokban rejlő ősi feljelentő ösztön. Minden szöveg, kép, videó manipulálható. Ráadásul egyes állításokat szinte lehetetlen ellenőrizni.

Egyelőre nem tudni, hogy a hatóságok használják-e a Contragolpe Brasil Instagram-fiókot.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3018028230
süti beállítások módosítása