Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gyakorló adatsorok képeiért fizet a művészeknek a Shutterstock MI-je

2023. február 08. - ferenck

Egyre több vitát vált ki a képgeneráló mesterséges intelligenciák által tanuláshoz használt adatsorokban lévő alkotások szerzőinek anyagi kompenzálása. A viták egyelőre főként arra összpontosítanak, hogy mi a törvényes, pedig célszerűbb lenne, közelebb vinne a megoldáshoz, ha a törvényes helyett a korrekten lenne a hangsúly.

Ha eljutunk eddig, a szabályozók, a mesterségesintelligencia-appokkal teli digitális világ szellemében, ahhoz alkalmazkodva, és nem mögötte kullogva, ténylegesen, értelmesen frissíthetik a szerzői jogi törvényeket.

image_generator.jpg

A stockfotókat szolgáltató Getty Images szeptemberben tiltotta meg az MI által generált alkotások feltöltését és engedélyezését, majd bejelentette, hogy jogi eljárást indít a szövegből képet generáló Stable Diffusion fejlesztője, a Stability AI ellen, mert a modell többmillió gyakorlóképe közül jó pár az ő tulajdonuk, amelyeket engedély nélkül használnak.

A Getty legnagyobb riválisa, a Shutterstock más utat választott, képgeneráló szolgáltatása, azaz egy MI anyagilag kárpótolni fogja az adatsorokban érintett alkotókat. A vállalat szövegből képet készítő, az eddigi szolgáltatásokat kiegészítő mesterséges intelligenciát állított munkába, és a bevételeket megosztják az alkalmazás trenírozásában képekkel közreműködő művészekkel.

image_generator0.jpg

A Shutterstock éves bevétele 2021-ben 773 millió dollár volt (2022-es adat még nincs). A képgenerálók, például a DALL-E-2 több százmillió képen tanulnak. Ez a két szám azt sugallja, hogy az előrelátható jövőben az alkotók minimális, inkább jelképes, mint valós szerzői tiszteletdíjra számíthatnak.

A képgeneráló MI-technológia nagyon megbolygathatja a stockfotók licenszelési üzletét. Például miért fizessünk, ha mi magunk is fillérekért készíthetünk képeket?

A Shutterstock proaktívan közelíti meg a kérdést. Modelljük olyan művészek képein és a kapcsolódó metaadatokon tanul, akiknek a munkáit a cég további felhasználásra engedélyezi. A közreműködők aztán eldönthetik, hogy képeik szerepelhetnek-e jövőbeli gyakorló adatsorokban, vagy sem.

Minden egyes képért egyelőre nem pontosított összeget kapnak. Ha az adatsort más félnek licencelik, ugyanannyi jár nekik. A pénzt félévente kapják meg.

A fiókot nyitó felhasználók maximum napi hat képet tölthetnek fel, amiért minimális összeget fizetniük kell. A Shutterstock MI-je közreműködésével generált képeket szintén feltölthetnek, más cég MI-je segítségével alkotott darabokat viszont nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5418043604
süti beállítások módosítása