Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Új csalási lehetőségek az e-sportokban

2023. február 09. - ferenck

Mivel az e-sport és az alapját adó videójátékok óriási üzlet, az alkalmi, kezdő játékosok élményét leromboló csalások komoly negatív hatással lehetnek az eladásokra, és az adott játék hírnevének is nagyon rosszat tesznek. Ez fokozottan érvényesül, ha olyanokról van szó, mint például a profik által űzött, topversenyzőknek dollármilliókat hozó Rocket League.

Klasszikus asztali játékoknál, mint a go, vagy egyes videójátékok, például a Star Craft II esetén működik a megerősítéses tanulás, az MI tisztességesen elsajátítja a tudományt, és ha úgy adódik, nyer. Mostanában viszont egyre többször használják más célra, csalásra a mesterséges intelligenciát.

ai_cheater.jpg

Az első személyű lövöldöző játékokban a célpontra automatikusan rászegeződő és azt lelövő csaló botot (cheatbot) fejlesztő Userviz, az MI YOLO implementációban történt felfedezését és az Activision kiadó jogi intézkedését követően, megszüntette a bothoz való hozzáférést.

A Rocket League-ben, az egyik legnépszerűbb e-sportban szintén elszaporodtak az eredetileg a versenyzők trenírozására fejlesztett mesterséges intelligenciát eredeti módon – „kreatívan” – használó csalók.

ai_cheater0.jpg

A szabályok a labdarúgáshoz hasonlók: az ellenfélnek a pálya másik végén lévő kapujába kell juttatni a labdát. Csakhogy azt nem feltétlenül rúgják, hanem versenyautók viszik oda, amihez a környezet sajátos fizikáját is uralni kell: a járművek felhajthatnak az aréna falára, az autókat turbómeghajtásra kapcsolhatják, vagy akár felemelhetik a levegőbe.

A csalást az edzőeszköznek fejlesztett Nexto bot teszi lehetővé. Ő és a hasonló botok használatát szigorú szabályok rögzítik, eleve úgy kódolják mindet, hogy versenyjátékokban például ne lehessen bevetni egyiket sem. A megerősítéses tanulással csúcsjátékossá gyakoroltatott Nextot viszont módosította valaki, és már meg tudja kerülni a szabályokat, azaz az eredetileg tiltott területen is alkalmazható.

A bot jelenlegi szintje a legfelső kategóriát jelentő egy százalék, tehát senki ellen sem esélytelen, a játékosok zömét pedig eleve megveri. Könnyen elképzelhető, hogy mi történik akkor, ha csalók irányítják.

Fejlesztői jelenleg új boton dolgoznak, és a csalásokat megelőzendő, rajtuk kívül senki más számára nem lesz elérhető. A Rocket League egyébként már le is tiltott a Nextot és más hasonló botokat bizonyítottan használó játékosokat – csalókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr718043608
süti beállítások módosítása