Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Messze még az általános mesterséges intelligencia, de már közelebb vagyunk hozzá, mint egy éve ilyenkor

2023. március 27. - ferenck

Az IBM Watson nevű mesterséges intelligenciája – a névválasztás a nagyvállalat első elnöke Thomas J. Watson előtti tisztelgés volt – 2011-ben a Jeopardy! televíziós vetélkedőn legyőzött két húsvér bajnokot. 2015-ben a ma már a Google-hoz tartozó DeepMind bemutatta a go világranglista negyedik helyezettjét később legyőző AlphaGo programot.

Az IBM és a DeepMind említett fejlesztései új lendületet adtak az MI-kutatásoknak, sokan egyenesen azt gondolták, hogy Watson és AlphaGo intelligenciája nagyobb, mint a valóságban volt. A jelenlegi nagy nyelvmodellek (LLM) és képgeneráló modellek kapcsán hasonló vélemények hangzanak el, és mind a 2010-es évek első felében, mind most egyre több az általános mesterséges intelligenciával (artificial general intelligence, AGI), annak közeli megvalósulásával kapcsolatos elmélkedés, spekuláció.

agi.jpg

A generatív MI nagyon izgalmas, viszont a mai modellek messze vannak még az AGI-től – állítja a témakör egyik legavatottabb szakértője, Andrew Ng. AGI-n az intelligens ágens azon képességét értjük, hogy bármely szellemi feladatot ugyanúgy megért, megtanul és elvégez, mint az ember. És ettől valóban távol járunk.

A legutóbbi LLM-ek rendelkeznek emberfeletti képességekkel, de például a számológépnek is vannak ilyen aritmetikai adottságai, mégsem tekintettük soha az AGI előhírnökének. Az ember ugyanis rengeteg olyan dolgot képes megtanulni, amelyek a mostani intelligens ágenseknél fel sem merülnek.

agi0.jpg

Ha felvázolnánk az AGI felé vezető utat, a mai csecsemőlépések bizakodásra adnak okot, pedig az LLM-ekről köztudott, hogy akadnak komoly gondjaik az érveléssel (második ábra). A kutatók szerencsére folyamatosan korrigálják a hibákat, érvelésükön javítandó, gondolatláncokra ösztönzik őket: vonj le következtetést, használd azt még kifinomultabb következtetéshez, és így tovább.

Ng szerint 2022-ben döbbenetes fejlődés ment végbe, de ez is csak egy ötven-százéves út kezdete. Az emberhez és állatokhoz viszonyítani viszont – legalábbis jelenleg – nem tűnik a leghasznosabb megoldásnak. Azért nem, mert az MI szimultán van távol és haladja meg ezeket a szinteket. Ng inkább fontos alkalmazások megoldására használná az eredményeket.

Ne feledjük: az AGI a ködös jövő ígérete, viszont már a mai mesterséges intelligencia is rendelkezik az emberiség javára hasznosítható bámulatos tulajdonságokkal. Többet kellene foglalkoznunk a kiaknázásukkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4718080270
süti beállítások módosítása