Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia az építészetben

2023. június 01. - ferenck

A szövegből képet generáló modellek, a DALL-E 2, a Midjourney és a Stable Diffusion fontos szerepet játszanak a jelen és még inkább a közeljövő építészetében. A nemrég megtartott „MI és a tervezés jövője” kerekasztal-beszélgetésen Patrick Schumacher, a Zaha Hadid Architects főépítésze elmondta, hogyan használják a mesterséges intelligenciát külsőkre és belsőkre vonatkozó elképzelések megvalósításához.

Schumacher generatív modellekkel létrehozott képeket, hongkongi sokemeletes komplexum és Neom, egy szaúdi okos város alapjait, két fejlesztési stádiumban lévő projektet mutatott be.

epiteszet.jpg

A cég a modell outputjainak tíz-tizenöt százalékát nyers ötletként használja, amelyekből 3D művészek hagyományos módszerekkel dolgozzák ki külső és belső terek modelljeit. A szöveges utasítások (promptok) között gyakran szerepel az alapító Zaha Hadid (1950-2016) neve, görbe vonalai, utalás jellegzetes stílusára. A beállítást, környezetet stb. szintén megadják a promptokban. A modelleket a számítási felhőbe teszik, de a közeljövőben ez meg fog változni, mert házon belüli adatközpontot terveznek használni erre a célra.

epiteszet0.jpg

A szövegből képet generáló modellek más tervezőművészetekben is terjednek. A kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője, Refik Anadol például vizuális installációihoz, MI által készített képek immerzív vetítéséhez használja a technológiát. Ross Loveggrove ipari tervező a Midjourney és a DALL-E 2 közreműködésével dolgoz ki autó-, bútor- és más terveket.

epiteszet1.jpg

Áprilisban, New Yorkban rendezték meg az első MI Divathetet. Több mint 350 tervező kollekcióját mutatták be, munkáikhoz mindegyik használt valamilyen generatív modellt.

epiteszet2.jpg

A Zaha Hadid Architects olimpiai falukon, nemzetközi repülőtér-terminálokon, felhőkarcolókon, kulturális központokon és számos más létesítményen dolgozott eddig. Nekik köszönhetően, a jövőben sokmillióan ismerhetnek majd meg mesterséges intelligencia által elképzelt épületeket, amelyek nemcsak önmagukban lesznek mutatósak, hanem az ember-gép együttműködés legszebb példái közé is tartozhatnak.

A modellek, az építészek múltbeli terveiből tanulva, segítenek a jövő környezeteinek kialakításában.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3018134974
süti beállítások módosítása