Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Jön az MI PC

2024. június 18. - ferenck

A Microsoft bevezette Copilot+ PC-jét, a más Windows-felhasználók számára elérhetetlen funkciókat kínáló „AI-first” laptop-specifikációt. Június közepétől a Copilot+ PC a Microsoft mellett az Acer, az Asus, a Dell, a HP, a Lenovo és a Samsung kínálatában is megtalálható.

Az eszközön futó, meg nem nevezett MI-modelleknek köszönhetően a Copilot+ PC mesterséges intelligenciával megerősített generatív és keresési funkciókkal rendelkezik.

ai_pc.jpg

A Recall lehetővé teszi, hogy a felhasználó appokban, dokumentumokban és weboldalakon kutatgasson például szöveges kommunikációban megtárgyalt témák vagy weboldalon látott termékek után. A PC minden ötödik másodpercben képernyőképet készít a jelenállapotról. A képernyőképek idővonalában böngészve, vagy nem azonosított MI-modellt hívva, szemantikus index segítségével megtalálhatunk képeket és/vagy szövegeket.

A Cocreator, az eszközön futó modelleket használva, szöveges promptokból generál képeket. A Live Caption angol nyelvű audióanyagokhoz negyven nyelv bármelyikén hoz létre feliratot.

Fejlesztők a Windows Copilot Runtime szoftververmen (software stack) keresztül férhetnek hozzá ezekhez a funkciókhoz. Ide tartozik a negyvennél több modellel kapcsolatban álló alkalmazásprogramozói felületsor (API), valamint az adatbázisból gyorsan kereső DiskANN algoritmus-készlet.

Az első gépek Qualcomm Snapdragon X processzoron alapulnak. A chip tíz és tizenkét CPU-magja, GPU-ja (grafikus feldolgozóegysége) és a neurális hálókat az átlag CPU-knál és GPU-knál alacsonyabb energia- és memóriahasználattal gyorsító neurális feldolgozóegysége (NPU) teszi hatékonnyá a PC-t.

Az Nvidia Copilot+ kompatibilis RTX AI PC-k indítását tervezi, a modelleket lehívó és személyre szabó, GPU-kon futó saját eszközcsomaggal. A nagyvállalat kritizálta a Microsoft szerintük csak alapvető MI-munkára használható NPU-specifikációját.

A Microsoft szerint a gépekbe épített MI megváltoztatja a felhasználói élményt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5818426045
süti beállítások módosítása