Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterségesintelligencia-miniszter Dubaiban

2017. október 26. - ferenck

Az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google, a Microsoft és a többi infokom óriás évekkel ezelőtt indult felvásárlásai nagyon fellendítették a mesterségesintelligencia-kutatásokat és fejlesztéseket, virágzik a terület, a diszciplína tavaszokként és telekként jellemzett történeti fázisai után elérkezett a nyár.

Az MI térhódítása a következő 15-20 esztendőt meghatározó általánosabb trend, az automatizáció, valamint a fizikai, digitális és biológiai valóságokat összemosó negyedik ipari forradalom része. Szerencsére kormányzati és döntéshozói szinten is egyre többen ismerik fel a benne rejlő potenciált, a terület – amelyen jelenleg inkább gépitanulás-alapú felismerő és döntéshozó rendszereket („gyenge MI”) és nem az emberivel azonos szintű általános gépi értelmet („erős MI”) értünk – jelentőségét.

dubai.jpg

Németországban például erkölcsi iránymutatást dolgoztak ki az önvezető autók számára, az USA-ban ajánlásokat fogalmaztak meg a technológia további fejlődésével kapcsolatban, és természetesen Kína is bekapcsolódott a versenyfutásba. Mesterségesintelligencia-minisztériumot viszont még sehol nem állítottak fel.

Egészen mostanáig, mert az Egyesült Arab Emírségek kormánya a többi országnál is előrébb ment egy lépéssel, ezentúl ugyanis külön minisztérium fog az MI-vel foglalkozni. A 27 éves Omar Bin Sultan Al Olamát nevezték ki a posztra. Vele együtt öt másik új miniszter, köztük három nő is van a kabinetben. A csúcstechnológiákat, például a 3D nyomtatást erősen támogató Emírségekben egyértelműen a jövőben gondolkodnak, az automatizáció és az MI forradalmára kívánják új képességekkel felvértezni az újabb generációkat, ahogy Shaikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum miniszterelnök is elmondta.

dubai0.jpg

Mivel a techcégek üzleti modelljüket mindinkább az MI-re építik, cseppet sem meglepő, hogy a szakterületi és minden más jövőtechnológiai k+f-be komoly összegeket beruházó országok, mint például az Emírségek és városok, mint Dubai az élen akarnak járni, példát akarnak mutatni a világnak. A Dubai Accelerators program részeként 2030-ra többek között robotrendőrök járnák az utcákat, önvezető járművek rónák a város útjait és légterét.

„Azt akarjuk, hogy az Emírségek legyen a legjobban felkészült ország a mesterséges intelligenciára és más fejlett technológiákra” – jelentette ki a miniszterelnök.

Az új kinevezések és a speciális minisztérium létrehozása ebbe az irányba mutatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2613086062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása