Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Lezuhant a Luna-25 orosz holdegység

2023. szeptember 05. - ferenck

Sokhónapos késéssel indult, katasztrófával végződött Oroszország próbálkozása, hogy negyvenhét év után ismét a Hold felszínén landoljon egy űregységük. Pontosabban elérte, mert oda csapódott be, és semmisült meg… A Luna-25 nevű járművön nem tartózkodott ember; közvetlen előde, a Luna-24 1976-ban járt az égitesten és tért vissza talajmintákkal.

Az ország Rokozmosz űrprogramjának büdzséjét az utóbbi bő másfél évben megvágták, és az ukrajnai invázió miatt a nemzetközi űrközösség jelentős részével sincsenek már kapcsolatban. Az eseményről rövid hírt tettek közzé a Telegramon.

orosz_holdegyseg.jpg

Az ország űrprogramja eddig is nehézségekkel, hitelességi problémákkal küszködött, a Luna-25 katasztrófája pedig egyértelműen azt jelenti, hogy a mai Oroszország képtelen megismételni az egykori Szovjetunió űrsikereit.

A Rokozmosz „előzetes elemzése” alapján a jármű közvetlenül a lezuhanás előtt „nem tervezett pályára” lépett. A fedélzeten kialakult vészhelyzet nem tette lehetővé a tervek előre meghatározott paraméterek szerinti megvalósítását. A (természetesen földi) kezelőszemélyzet elemzi a helyzetet.

Az „időzítés” nem is lehetett volna rosszabb. A Nemzetközi Úrállomás (ISS) napjai meg vannak számlálva – ahol űrhajósaik Ukrajna-ellenes propagandát terjesztettek –, a nemzetközi együttműködések megszüntetésével az orosz űrjelenlét drasztikusan csökkent.

A közelmúlt nagyhorderejű meghibásodásai miatt, Oroszország elsőszámú űrtechnológiai exportcikke, a Szojuz űrkapszula megbízhatósága is megkérdőjeleződött, miközben a Space X megjelent az újrahasznosítható Dragonnal. A Dragon azt jelenti, hogy az Egyesült Államok és más nyugati országok ezen a téren is megszüntethetik függőségüket Oroszországtól.

Közben Kína három landoló egysége, köztük két rover sikeresen Holdat ért, mint ahogy pár napja egy indiai szonda is.

Oroszország persze nem adja fel, a Luna-26 és a Luna-27 már munkában, de senki nem tudja, mikor indulhatnak útnak. Figyelembe véve a Luna-25 misszió tetemes késését, prognosztizálni sem lehet, mint ahogy azt sem, hogy mikor tér vissza, visszatér-e valaha is a szovjet idők, Gagarin és Tyereskova korának űrdicsősége.

Ma már nemcsak az Egyesült Államok jár Oroszország előtt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4718204697
süti beállítások módosítása