Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A világ leghíresebb robotjai is részt vettek a genfi mesterségesintelligencia-csúcstalálkozón

2023. július 13. - ferenck

A mesterséges intelligencia fejlődésével, a modellek komoly tanulási kapacitásával, kormányok világszerte dolgoznak MI-stratégiákon. Július hatodikán és hetedikén, e tendencia jegyében, Genfben tartották az ENSZ égisze alatt a Nemzetközi Távközlési Egyesület, az ITU által szervezett AI for Good globális csúcstalálkozót.

A világ leghíresebb, az egészségügytől a popzenéig, szinte minden területen érintett ötvenegy robotja is szerepelt a vendéglistán. Az ENSZ legtöbb szervezete és befektetők is jelen voltak a fenntartható fejlődésre összpontosító rendezvényen. Megvitatták az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásokat, köztük a 2030-as agendában megfogalmazott tizenhét Fenntartható Fejlesztési Célt.

global_summit0.jpg

Az MI kapcsán a felelős fejlesztés biztosításáról és támogatásáról beszéltek, és az ötvenegy illusztris robot, köztük kilenc humanoid ezt volt hivatott szemléltetni. Mindegyiket úgy szerelték fel és mára úgy alakították ki vagy át, hogy a fejlesztési célok szellemében segítsenek embereknek.

Grace (második kép, baloldalon), a Hanson Robotics és a SingularityNET közös fejlesztése idős személyek (és persze bárki más) egészségének megőrzésében nyújt támogatást, de oktatási szolgáltatásokat is nyújt. Az egyenlőtlenséget fogyatékkal élőkről való gondoskodással igyekszik csökkenteni. Jelenleg ő a földkerekség legfejlettebb egészségügyi robotja, érzelmeket tanúsít, állítólag empatikus is, száznál több nyelvet ért.

global_summit.jpg

A szintén a Hanson Robotics által fejlesztett Sophia (első kép, második kép jobboldalon) évek óta közszereplő, most az ENSZ Fejlesztési Programjának Innovációs Nagykövete. Pont úgy néz ki, mint egy sci-fi hős.

Az Engineered Arts Amecája mesterséges intelligencia és mesterséges test fejlett, iteratív technológiákkal megvalósított szintézise. A platform szépen szemlélteti, hogy emberek a jövőben hogyan élhetnek, működhetnek együtt gépekkel.

A Genfi Egyetem Nadine-ja a világ egyik legélethűbb közösségi robotja, Hiroshi Ishiguro Geminoidja szintén ultra-realisztikus, a Neura Robotics 4NE-1-e kognitív szempontból talán a legfejlettebb szerkezet, az Ada Lovelace (született Ada Byron) előtt tisztelgő Ai-Da művész, Desdemona pedig rocksztár.

        

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4818164870
süti beállítások módosítása