Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MI vette észre, hogy 40 ezer prominens tudósról feledkezett meg a Wikipédia

2018. augusztus 30. - ferenck

Mesterséges intelligenciákat folyamatosan vádolnak, hogy állandósítják a társadalmi előítéleteket, valójában viszont ugyanannyira képesek küzdeni is ellenük. Gépitanulás-algoritmusok például a Wikipédiáról hiányzó ismert tudósok azonosításához néznek át szövegeket. Többségük nő, a legnagyobb online enciklopédia életrajzainak 82 százaléka férfiakról szól.

A természetesnyelv-feldolgozáson alapuló kutatást a Primer MI startup végezte. A Wikipédia a terület egyik kedvenc forrása, sok programot gyakoroltatnak rajta.

wikipedia.jpg

A cég által fejlesztett Quicksilver program kb. 500 millió dokumentumot vizsgált, kiszedte a leggyakrabban idézett neveket, majd cikkvázlatot írt róluk és munkájukról, például, hogy a Time Magazin szerint 2013 egyik legbefolyásosabb személyéről, az egereknek 3D nyomtatott petefészket tervező Teresa Woodruffról nincs Wikipédia-szócikk. Az írásban csak alapinformációk szerepelnek, viszont koherens és forrásokkal alátámasztott, tökéletes kiindulási pont egy Wikipédia-anyaghoz.

Az eddig 100 összefoglalót publikált (amelyek egyikéből, Joëlle Pineau kanadai robotikusból már szócikk is lett) Quicksilver 40 ezer tudóst hiányol. Ezek a kutatók ugyanolyan ismertek és idézettek, mint az online enciklopédiában szereplők.

wikipedia0.jpg

„A Wikipédia elképesztően részrehajló, a nők tudományos alulreprezentáltsága különösen rossz. A Quicksilverrel nem kell sokat keresgélni hiányzó neveket, plusz nagyon gyorsan jutunk komoly mennyiségű és forrásokkal alátámasztott információhoz” – írta Jessica Wade, az Imperial College London fizikusa.

A Primer célja egyébként nem a Wikipédia tesztelése, hanem az online információs ökoszisztéma számára hasznos program fejlesztése. A Quicksilver mellőzött személyek azonosítása és vázlatok készítése helyett szócikkeket kezelhet, észreveszi, ha egy ideje nem voltak frissítve.

Egy példa: Aleksandr Kogan adattudós fejlesztette a Cambridge Analytica hírhedt adatgyűjtő appját. Wikipédia-szócikke viszont márciusnál későbbi infókat nem tartalmaz, Quicksilver meg is állapította, hogy április közepe óta egyáltalán nem frissítették.

Természetesen még egy ilyen program is elfogulttá válhat, például egyes „elfeledett” tudósok, kutatólobbik érdekeit képviselheti. A fejlesztők szerint a veszélyek ellenére is szerkesztők hasznos segéde lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr114175419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.08.08. 22:57:53

A poszt egy ostobaságra alapul. A Wikipédia különféle egymástól nagyjából független nyelvi változatait ÖNKÉNTESEK fejlesztik, ingyen. Nincs "szerkesztőség", nincs senki, akitől szócikkeket lehetne követelni. Szócikk arról készül, amiről valamelyik önkéntesnek kedve támad szócikket írni, és persze megfelel a szócikkekre vonatkozó kötelező irányelveknek, amelyek természetesen nem írják elő a nemek szerinti válogatást és annak tilalmát sem. Ez nem téma. Ha valami okos brigád hiányol egy szócikket a minden bizonnyal méltán nagy hírű Teresa Woodruffról, akkor a megoldás az, hogy ők írnak egyet. Másnak még nem volt rá érkezése, mindenki tökig áll a melóban, a tervei megvalósításában, a különböző projektek építésében, és ha egyszerre mindenki abbahagyja a munkát, és nem írna többé egy szót sem, akkor sincs oka senkinek haragudni rájuk, mert eddig is a szabad idejüket áldozták erre a közösségi munkára. Be lehet szállni a munkába, minden dolgos kéz jól jön.

Egyébként 2018. augusztus 12-én valaki szócikket nyitott az említett hölgyről, úgyhogy az okos brigád boldog lehet. Megjegyzendő, hogy a Wikipédia nem a Time magazin által legbefolyásosabbnak nevezett emberek enciklopédiája, hanem minden létező és elképzelt dologé, vegyesen, ki mihez ért.

Nagyon szuper, hogy ez a Quicksilver nevű program cikkeket írt híres emberekről, de, gondolom, a brigádnak eszébe sem jutott ezeket a cikkeket felajánlani a Wikipédiának, ingyen, csak a szájukat jártatják. Ha mégis megtették, értesítsenek, és akkor vissza fogom szívni, amit mondtam.

Lásd még: wikipedia.blog.hu/2014/02/13/02_hibas_hianyos
süti beállítások módosítása