Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kriptobányászat jótékonysági céllal

2018. május 02. - ferenck

Az UNICEF (Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja) Ausztrália különleges honlapot indított el. A HopePage-et (Remény Oldal) csak meg kell nyitni a böngészőnkben, majd a „kezdjük az adakozást”-ra klikkelve, számítógépünk feldolgozó kapacitását kihasználva belefog a monero kriptovaluta bányászatába. Minden egyes monero automatikusan az összegyűlt összeget szegény gyerekek élelmezésére, oltására, ivóvizükre fordító UNICEF Ausztráliához kerül.

A szervezet nem először próbálkozik jótékonysági célú kriptobányászattal.

charity0.jpg

A februárban indult és számítógépes játékosokat (gamereket) megcélzó Game Chainger projektjével szíriai gyerekeken kívánt segíteni. A projekt azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Talán azért nem, mert a felhasználóknak bányászprogramot is kellett telepíteniük a gépükre.

A HopePage sokkal kevesebbet kér. Egy, októberben indult bányászeszközt (AuthedMine) használva, az adakozási opcióra klikkelve, az oldalon futó program azonnal elkezd bányászni. A Coinhive fejlesztőcéget korábban több bírálat érte, mert tevékenységét a userek engedélye nélkül végezte.

Az UNICEF Ausztrália a klikkelési opcióval megoldotta ezt a problémát.

charity.jpg

„Tevékenységünk nyílt, kölcsön veszünk gépkapacitásokat, és a felhasználó választhat, hogy mennyit bocsájt a rendelkezésünkre. Oldalunk működése teljesen rajtuk múlik, ők döntenek: részt vesznek a kezdeményezésben, vagy sem” – magyarázza Tony Andres Tang, az UNICEF Ausztrália digitálistartalom-menedzsere.

Más szervezetek (Donete Your Tab stb.) humanitárius törekvéseik finanszírozására használják a kriptobányászatot, többen (The Charity Mine, Mining for Humanity stb.) viszont abbahagyták ezirányú tevékenységüket.

A probléma oka elég egyértelmű – ha jótékonysági céllal kriptovalutát bányászó oldalon járunk, nehéz megítélni, hogy az üzemeltetők tényleg jótékonykodnak, vagy jótékonysági tevékenység mögé bújva valami teljesen mást tesznek. A bizalmat nem növeli a közegben elkövetett csalások magas száma.

Januárban Reddit-userek buktattak le egy elvileg venezuelai éhezőknek gyűjtő oldalt, 2016-ben pedig sok csaló az orlandoi Pulse klubban elkövetett vérengzés áldozatai számára szervezett kamu bitcoin-gyűjtést…

Szerencsére az UNICEF esetében fel sem merül a megtévesztés, és úgy tűnik, a Remény Oldal betöltheti küldetését, és a példát más jótékonysági szervezetek is követhetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr313883198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása