Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az NFT-k kilencvenöt százaléka értéktelen

2023. október 09. - ferenck

A nem helyettesíthető tokenek, ismertebb nevükön NFT-k (non-fungible tokens) a blokklánc-ipar és a kriptopénzek hajtásaként, néhány éve robbantak be a köztudatba.

A fizikai tér mellett az ebből a szempontból minden, csak nem egyértelmű – mert bármely digitális tárgy pillanatokon belül másolható, sokszorosítható – online térben is megjelentek a helyettesíthetetlen objektumok. Az NFT-ket a blokklánc technológia tette kivitelezhetővé: a tárgyak metaadatokkal állandóak és megváltoztathatatlanok, a tokenek száma erősen, akár néhány tucatos darabszámra korlátozható, és például a bitcoinnal ellentétben, oszthatatlanok, tehát nem bonthatók tovább, kisebb részekre.

nft.jpg

Digitális képzőművészeti alkotásoknál, belépőjegyeknél különösen fennáll a hamisítás lehetősége, nem véletlenül pörgött fel a művek tokenesítése. Két éve volt a csúcspont, a legkeresettebbek többmillió dollárt értek.

Mára nagyot változott a világ. A dappGambl kriptoplatform halott NFT-kről közölt nemrég beszámolót, kilencvenöt százalékuk ugyanis értéktelen kacat lett. A 73257 elemzett NFT-ből 69795 mostani piaci értéke nulla ether (' ether = kb. 1500 dollár, naponta változik). A gyűjtök, kb. 23 millió személy mindössze öt százaléka birtokol valamit is érő tokent, a többi kukázható jpeg-eket tulajdonol.

nft0.jpg

Az eufória után mostanra jött a kijózanító ébredés. A milliókért értékesített digitális műalkotások és az egyik napról a másikra megvalósult sikertörténetek közepette persze könnyű figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy a piac teli van buktatókkal, potenciális veszteségekkel.

2021 óta szignifikáns mértékben csökkent az érdeklődés, az árak folyamatosan esnek. A 2021 októberében 58700 dollárt érő Bored Ape Yacht Club (Unatkozó Majom Jacht Klub) gyűjtemény júliusban például történelmi mélypontra, 300 dollár alá csúszott vissza, azóta hektikusan teljesít, a kollekció mai ára 670 dollár.

A piac bizonytalanabb, mint valaha. A dappGambl szerint a legdrágább NFT-k tizennyolc százaléka sem ér semmit, pedig két éve körbe rajongták ezeket a műveket.

A sanyarú jelenállapot persze nem jelenti feltétlenül, hogy az NFT-knek egyszer, s mindenkorra befellegzett. A technológia feltámadhat poraiból, viszont a tokeneknek bizonyítaniuk kellene, hogy értékek rejlenek bennük – például kulturálisan relevánsak, tényleges művészi értéket képviselnek. Két éve mindenre ráfogták, hogy igen, csakhogy mondani mindig könnyebb, mint bizonyítani is.

Kriptoközösségek viszont úgy tesznek, mintha nem történt volna semmi, sőt, egyes redditorok – a Reddit közösségi médiumon „élő” személyek – szerint most érdemes igazán NFT-kbe fektetni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3618222467
süti beállítások módosítása