Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kvantumhálózat valódi környezetben

2021. december 09. - ferenck

Az Egyesült Államok Oak Ridge Nemzeti Laboratóriuma (ORNL), a Stanford és a Purdue Egyetem kutatói teljesen működőképes kvantumhálózatot (quantum local area network, QLAN) fejlesztettek, majd mutattak be.

A klasszikus számítógépeket összekapcsoló helyi hálózatókban, a LAN-okban semmi új nincs, QLAN-okat is teszteltek már, viszont, mivel a kvantumkulcs-kiosztás volt a kvantumkommunikáció legismertebb példája, a lehetőségek korlátokba ütköztek. A csomópontok közötti biztonságos kommunikáció adott volt, a kvantumösszefonódás azonban nem, márpedig igazi kvantumrendszerek anélkül nem működnek.

kvantum_9.jpg

Jelen kutatás megtörte a jeget.

A kutatók egymástól távoli – három különböző laborban és épületben lévő – három csomópontot kapcsoltak össze az ORNL kampuszán. A három csomópont neve Alice, Bob és Charlie.

kvantum0_6.jpg

Az Alice-t és a fotonforrást tartalmazó laboratórium az ORNL meglévő száloptikás infrastruktúráját használva érte el Bobbal és Charlie-val a kvantumösszefonódást. Az összefonódott fotonok a száloptikán mentek keresztül, és juttatták el az információt az egymástól földrajzilag izolált rendszerekhez.

A kutatók GPS-alapú órákat használtak, hogy mindhárom csomópont tevékenysége tökéletesen legyen szinkronizálva, ne legyen probléma az időzítéssel. A GPS-jel jobb minőségű és biztonságos adatok továbbítását tette lehetővé.

A hálózat szépen szemlélteti, hogyan kapcsolhatók össze a gyakorlatban kvantumszámítógépek és szenzorok. Az egyik legjobban várt következőgenerációs technológiából, a kvantuminternetből villantottak fel valamit.

„A kritikus funkciók, mint például az összefonódás-eloszlás sávszélességének megértésével, próbáljuk lerakni azokat az alapokat, amelyekre felépíthetjük a kvantuminternetet. Célunk a kvantumhálózat-alkalmazásokhoz szükséges eszközök és építőkockák fejlesztése, hogy aztán valódi hálózatokba telepíthessük őket, ahol ki tudjuk használni a kvantumszámítások előnyeit” – jelentette ki az ORNL Kvantuminformatika Csoportját vezető Nicholas Peters.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6316718500
süti beállítások módosítása