Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Repülő robotporszívó

2020. január 08. - ferenck

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Laborjának (CSAIL) egykori vezetője, a legendás robotikus, a szakterületet az 1990-es években forradalmasító Rodney Brooks által alapított iRobot a 2002 szeptemberében bemutatott, korongalakú Roomba porszívóval érte el a világhírt.

A sok alapvető érzékelővel felszerelt gép etalonná vált, 2018-ig 25 millió darabot adtak el belőle. A szenzorok megakadályozzák, hogy leessen a lépcsőről, érzékelik a padlón lévő piszkos foltokat. A két függetlenül mozgatott kerék jóvoltából 360 fokos fordulatra képes Roomba könnyen alkalmazkodik a változatos bútorokhoz, és végzi dolgát, azaz összeszedi a port.

roomba.jpg

Kiváló adottságok egész sorával rendelkezik, egyvalamit azonban még ő sem tud – repülni, és a repülés hiánya miatt (is), szinte mindig alulmarad a háztartások egyik legfontosabb tárgyi elemével, a lépcsőkkel szemben.

Eddig legalábbis így volt, a porszívózó robot nem tudott repülni, és igazából a lépcsőkkel sem boldogult.

Úgy tűnik, végre eljött a nagyon sokak által várt robotikai változás ideje, és a fejlődés következő lépéseként, a porszívók megtanulnak repülni.

roomba0.jpg

Peter Sripol, ohiói mérnök ugyanis megalkotta a repülő Roombát.

A gép nem tűnik praktikusnak, de ezúttal nem is ez a lényeg. A kísérleti robot azért nyűgöz le, mert abszolválja az akadályt, repül, és megbirkózik a lépcsőkkel. Sripol ezt úgy érte el, hogy három vezetékes ventilátort szerelt a porszívóra, megvalósítva sok barkácsoló álmát, (és sajnos) házi kedvenceink rémálmát.

A gép ventilátoraiból lefelé irányuló légáramlás eddig azonban több port kavart fel és rendetlenséget okozott, mint amennyit Roomba felporszívóz, és a repülés sem autonóm, mert a robotot valakinek mindig vezérelnie kell. Mindezek mellett sajnos még drága is: Sripol elmondása alapján kb. 200 dollárt, az eredeti porszívó árának több mint háromszorosát költötte a kiegészítő elektronikai cuccokra.

De ne felejtsük el: konceptgépről van szó, és ami a legfontosabb egy konceptgép esetében: az elképzelés működik. Ha lépcsőkön gond nélkül navigáló Roombát akarunk, valami hasonlót kell barkácsolnunk, vagy vennünk.

És előbb-utóbb praktikus is lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9215368120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RobotRepairMan 2020.01.09. 17:55:55

Khm.
Nem akarom védeni őket - védjék meg magukat, ha akarják -, de a projekthez felhasznált robot nem Roomba. Még csak nem is iRobot. Viszont inkább valami kínai tucatfos (nálunk is van dögivel - hála a nagyáruházi akcióknak -, itthon jellemzően valamelyik delongi "márkanév" alatt fut). Nagyon nem is lehetne más, hiszen ezek a könnyűek: gyakorlatilag fröccsöntött játékszerek. Súlyuk 80 dkg és 1,2 kg között van, szemben az Roomba 3,3 - 3,6 kg-jával.
Amúgy: "Mindezek mellett sajnos még drága is: Sripol elmondása alapján kb. 200 dollárt...". Gratulálok a kedves cikkfordítónak! A Roomba legolcsóbb modellje, a 605-ös még a nagyon olcsónak számító amerikai piacon is 250 dollárról indul...
Uff.

dmwd 2020.01.10. 08:00:47

Ez így baromság, annak lenne értelme, hogy egy földszinti és egy emeleti dokkoló között szállítgatsa a robotot egy másik dokkolható robot helikopter. Akkor a porszívónak nem kellene mindenféle, csak a repüléshez kellő szenzort, motort, stb cipelnie mindig. Ha végzett a földszinttel, beállna a helikopterbe, ami felviszi az emeletre és mehet tovább. Szerencsésebb esetben elég lehetne egy sima étellift is egy fal mellett. De gyanítom, hogy olcsóbb két robotot venni a két különböző szintre.