Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mandalát épít a robot

2020. február 27. - ferenck

A mandala a világmindenség, illetve különféle istenségek bonyolult jelképrendszerű, jellegzetes hindu vagy buddhista ábrázolása. Már az elkészítési folyamata is egyfajta meditáció, vallásos szertartás.

Képzeljük el, hogy körformájú robot fel- és lefelé dolgozik egy falon, lótuszt rajzol, miriádnyi kifinomult részlettel, színekkel, szirmokkal. Újragondolja az egészet, az összetett formák a szerzetesek meditáció közbeni elképzeléseit jelenítik meg együttérzésről, bölcsességről stb.

Mihelyst befejezi, visszacsinál mindent, letöröli a képet, és a fal egy az egyben úgy néz ki, mint mandalakészítés előtt.

mandala_1.jpg

Tenzin Priyadarshi buddhista szerzetes a Dalai Láma Erkölcsi és Átalakító Értékek Központját vezeti az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology). Elégedett a kollegája, az építész-tervező Carlo Ratti által fejlesztett Scribit robot munkájával.

A buddhizmusban fontos, általában 50 óráig tartó alkotói és megsemmisítési folyamat automatizálásával fontos lépést tettek – véli.

A hagyományos mandalákat kézzel rakják össze, és színesített homokkal töltik meg. Fáradságos munka. Mihelyst elkészül, meg is semmisítik.

mandala0_1.jpg

Az egész a szépség és a létezés múlandóságát, átmeneti jellegét hivatott jelképezni.

Mivel Scribit annyira nem kifinomult és pallérozott elme, mint a húsvér alkotók, előre programozott képekkel dolgozik. Nincs homok, nincsenek bonyolult szkeccsek, de nem is fél attól, hogy alkotása bármikor megsemmisülhet.

Priyadarshi nem gondolja, hogy a szkeccseket falra vivő robot tevékenysége kontraproduktív lenne, szerinte így kerülhető meg a mandalakészítés nehéz és monoton része. A gép döbbenetes mozdulatai inkább a relaxációban segítik a szemlélődőt.

A robot vallás és technológia egyre szorosabb kapcsolatát, egymásba fonódó jövőjét villantja fel. A fiatalabb generációk ugyan egyre kevésbé hívők, viszont szinte mindenki használ okostelefont, és különböző appok közvetítésével őket is megtalálják a különböző vallások.

„A technológia egyszerre áldás és átok” – véli a jövő imádkozását high-tech változatban elképzelő Priyadarshi.

Némi cinizmussal: a robot elvégzi a nehezét, a hívőnek „csak” a megvilágosodás marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9515489732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása