Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Virtuális Wimbledon

2020. szeptember 07. - ferenck

A Covid-19 miatt sajnos nem lehetett megtartani az idei wimbledoni tenisztornát, a Stanford Egyetem kutatói viszont (talán kárpótlásként) kidolgoztak egy, a sportág legnagyobbjainak meccseit szimuláló modellt. A Vid2Player nevű rendszer természetesen nem ugyanaz, mint az eredeti, de rendkívül szórakoztató és tanulságos.

A rendszer Roger Federer, Serena Williams, Novak Djokovics és más csillagok lábmunkáját, helyezkedését és ütéseit utánozza. A felhasználó kiválasztja a teniszezőt, és ha akarja, irányíthatja, hogy a pályán mikor és hol tartózkodik, vezérelheti a szervák kezdeti ütéseit.

wimbledon0_1.jpg

A Vid2Player összességében élethű, de legalábbis realisztikus meccset szimulál.

Három fő részből áll: minden játékoshoz van egy viselkedésmodell, valamint egy klipkereső (ami jelenetek után kutakodik) és egy renderelő. (A renderelés fotorealisztikus, 3D-s megjelenítés, árnyékkal és tükrözéssel.)

A fejlesztők a 2018-as és a 2019-es wimbledoni tornák mérkőzéseiből, ott felvett annotált adatsorokból a játékosokat ábrázoló kétdimenziós bitkép-grafikákat szedtek ki.

wimbledon_1.jpg

Minden egyes pixelt speciális programmal társították össze a videók képkockáival, például a teniszezővel és ütőjével. Ezt követően a pixeleket bitképekké alakították, egy másik szoftver pedig arról gondoskodott, hogy konzisztensek legyenek.

A felhasználónak nem szükséges a játékost manuálisan irányítani, helyette rábízhatja magát a viselkedésmodellekre.

A klipkereső megtalálja a kiválasztott mozdulatokhoz és ütésekhez legjobban kapcsolódó videoszegmenseket, a renderelő modul az adott képet virtuális teniszpályára „varázsolja.” A Vid2Player mindaddig generálja a játékosok mozdulatait, amíg valamelyikük hibázik, nem tudja visszaütni a másik térfelére a labdát.

A játékot kiértékelő öt tenisz-szakértő szerint a Vid2Player élethűbb lett, mint a korábban fejlesztett hasonló rendszerek. A Tennis Real Play és a Vid2Game ugyanúgy adatbázisból merítve, a felhasználó irányítása mellett szimulálják a teniszpályát, viszont egyikben sincs a játékos adott szituációban legvalószínűbb reakcióját kereső modul.

A Vid2Player a rajongók számára eddig elképzelhetetlen mérkőzéseket, például egy Federer-Williams, vagy akár egy Federer-Federer összecsapást is lehetővé tesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr716191668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása