Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robot-világcsúcs száz méteres futásban

2022. október 06. - ferenck

Az Oregoni Állami Egyetem Agility Robotics cége által fejlesztett Cassie nevű kétlábú robot történelmet írt: kétlábú robotok közül eddig ő futotta le leggyorsabban a száz métert, ami hivatalos Guinness Világcsúcs.

Összehasonlításként, a férfi száz méteren Usain Bolt a csúcstartó 9,58 másodperccel, azaz Cassie 24,73 másodperce valóban figyelemre méltó eredmény. De más szempontból is az, mert ő az első, mozdulatait gépi tanulás segítségével külső térben irányító robot.

Az eseménynek a felsőoktatási intézmény atlétikai központja adott otthont. Cassie álló helyzetben kezdte, majd sprintre váltott. Lábait úgy hajlította, mozgatta, mint egy strucc. Nincs kamerája, és külső szenzorokat sem használ, azaz vakon futott.

cassie.jpg

Korábban egyszer már lefutott öt kilométert. A távot 53 perc alatt tette meg, egyetlen elemtöltés elégnek bizonyult hozzá.

A fejlesztést vezető Jonathan Hurst elárulta, hogy a gépen hét évig dolgoztak, és futás mellett lépcsőkön is fel- és lefelé közlekedik.

„A gépi tanulást régóta használják mintafelismerésre, például képfelismerésre, robotok viselkedésének irányítására viszont még nem. Ez teljesen új és más” – magyarázza Devin Crowley. a fejlesztésben részt vett PhD-hallgató.

Cassie a helyváltoztatást célzó robottanulás úttörő kutatásának platformja. Míg az öt kilométer teljesítése a megbízhatóságról és a kitartásról szólt, addig a száz méter a robot gyorsaságáról.

A kutatók az öt kilométer megtétele után váltottak, és a sebességre kezdtek összpontosítani.

Sprintben Cassie világelső, viszont nem ő az egyetlen kétlábú robotsprinter. A Boston Dynamics és a Mabel korábban fejlesztett már sprintergépet, őt tartják a világ leggyorsabb, térddel rendelkező robotjának.

Cassie viszont az első, de nem az utolsó, amely tényleg megtanult futni. Az Oregoni Állami Egyetem kutatói szerint irányítás-megközelítésük fontos szerephez jut a jövő robotikájában. Száz méteren ez a módszer tűnik a leghatékonyabbnak, és nyilvánvalóan Cassie világcsúcsa sem tart örökké.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2217946514
süti beállítások módosítása