Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Reneszánsz portrét csinál az arcképünkből egy MI

2019. július 26. - ferenck

Instagram-szűrők, Snapchat-maszkok, Google-kísérletek után, legújabban még jobb mesterséges intelligenciák próbálják megváltoztatni az arcunkat. Miután az adatbiztonsági okokból sokat támadott FaceAppal húsz évet öregedtünk, most itt a legfrissebb, fejünket reneszánsz portrévá alakító kezdeményezés.

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) IBM Watson AI Laboratórium kutatói a korai reneszánsztól a kortárs képzőművészetig ívelő periódus stílusait reprezentáló kb. 45 ezer portrén tanítottak egy mesterséges intelligenciát, hogy az AIPortraits.com weblapon úgy örökítsen meg minket, ahogy például Botticelli vagy Michelangelo tette volna.

renaissance.jpg

Az eredmények meglepően egyediek. A képek nem teljesen úgy néznek ki, mint a feltöltött eredetiek, de a végeredmény sokakat könnyen megtéveszthet, és első ránézésre azt hihetik: valódi festménnyel szembesülnek.

Az oldal használata pofonegyszerű. Felteszünk magunkról egy tetszőleges fotót, mire az MI meg nem nevezett reneszánsz festő stílusában utánozza a fényképet. A felhasználó egyelőre nem választhat művészt, stílust; mindenki erősen stilizált, reneszánsz kori portrét kap. Elsőre úgy tűnik, hogy az oldal véletlenszerűen választ, de ha ugyanazt a képet többször feltöltjük, mindig ugyanaz lesz a végeredmény.

renaissance1.jpg

Csak kevés renderelt képen látható mosoly, széles vigyor pedig egyetlen egyen sem. A hiba arra vezethető vissza, hogy a mesterséges intelligenciát tényleges műalkotásokon gyakoroltatták.

A kutatók igyekeznek kiszűrni minden előítéletet, minden félreértelmezhetőséget, és a mosolyok, vigyorok is (részben) ennek az elképzelésnek estek áldozatul.

Portréfestők ritkán örökítenek meg mosolygó embereket, mert a mosolyt és a nevetést általában a festészet komikusabb részéhez társítják, és mert egy ennyire nyílt érzelemkifejezés eltorzíthatja az illető arcát. Az a tény, hogy az MI nem tudja reprodukálni a mosolyunkat – a fejlesztők szerint – megtanít valamire a művészet- és a portréfestészet történetéből.

Köztudott: az orosz startup FaceApp engedélyt kér, hogy hozzáférjen a telefonunkon lévő összes fényképhez, ami információbiztonsági, személyiségi jogi (privacy) problémákat vet fel, és a fotókkal történő visszaélés sem zárható ki.

Hasonló problémákat, aggályokat megelőzendő, az AIPortraits.com bejelentette, hogy egyetlen feltöltött képet sem tárolnak, a portré elkészültekor mindegyiket törlik.

Frissítés: az AIPortraits.com honlap a tömeges megkeresés miatt jelenleg nem elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9714977578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása