Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Művészek mesterséges intelligenciával készített utánzatok ellen

2022. december 02. - ferenck

A mesterségesintelligencia-technológiák berobbantak a képalkotásba, 2022 az ilyen jellegű alkalmazások diadalmenete volt. A gépi képalkotással azonban lehetővé vált művészek stílusának utánzása, például teljesen élethű másolatok – hamisítványok – készítése is.

Miután a világhírű dél-koreai illusztrátor, Kim Jung Gi október elején elhunyt, egy nappal később egy korábbi játékfejlesztő közkinccsé tett a művész stílusában képeket alkotó modellt. Az ő képein tanult, gyakorolt. A fejlesztő Kim Jung Gi előtti tisztelgésről beszélt, a reakciók viszont nemcsak kritikusak voltak, vagy sértőnek tartották a modellt, hanem egyes kommentelők meg is fenyegették, erőszakra buzdítottak ellene.

dreamup0.jpg

A kommentek friss tendenciát, a mesterségesintelligencia-fejlesztés és a fejlesztők ellen keményedő retorikát szemléltetik. Másrészt, sok képzőművésznek sem tetszik, hogy képeiket MI-alapú programok, appok utánozhatják.

A DeviantArt – online közösség és digitális piac, ahol alkotók mutatják be és árusítják munkáikat – ellenlépésként elindította a DreamUp nevű, szövegből képet generáló programot, amellyel művészeknek kíván segíteni, hogy jogosultság nélkül ne utánozhassák a stílusukat, másolhassák munkáikat.

dreamup.jpg

A DreamUp a Müncheni Műszaki Egyetemen fejlesztett és egyre népszerűbb (szintén szövegből képet alkotó) Stable Diffusion app implementációja. Művészek kitölthetnek egy formulát, megadva a nevüket, álneveiket, alkotásaik címét. Az app felteszi mindet a blokkolt szöveges utasítások (prompts) listájára.

A DreamUp minden outputot MI által generált képként címkéz fel. A rendszer outputjait a DeviantArtra feltöltő felhasználóknak meg kell adniuk az adott munkájukra ható művész nevét, sőt, jelenthetik is a szerintük valakinek a stílusát utánzó képeket. Ha az eset nem egyértelmű, a DeviantArt az illető művészt kéri fel, hogy döntsön.

A DevianArt öt szabadon használható promptot kínál fel havonta. Ha 14,95 dollárért havonta előfizetünk rá, akkor  havi egy hónapban háromszázhoz juthatunk hozzá. Nem előfizetőknek egy prompt húsz cent.

A Stable Diffusiont egyébként a világhálóról, például a DeviantArt honlapjáról is összeszedett képeken gyakoroltatták. Közkinccsé tételekor több művész tiltakozott a modellben rejlő utánzási potenciál miatt, mert például arra is utasíthatjuk, hogy xy stílusában készítsen képet. Elég hozzá egy „in the style of xy” prompt is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3717989686
süti beállítások módosítása