Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

FinTech és átfogó cyberbiztonság nélkül nem megy a Nagy Újraindítás

2020. augusztus 05. - ferenck

A Covid-19 egyértelművé tette: csökkenteni kell a pénzügyi rendszer központjaitól való globális függést, mindenhol könnyebbé kell tenni az értékteremtést, és nemcsak a csomópontok, hanem a perifériák közötti kereskedést is támogatni kell.

A FinTech (pénzügyi technológia) a pénzügyi rendszer szerkezeti megerősítésének kulcsa, a szakterületi újítások különleges gazdasági és társadalmi előnyökkel járnak, a bankolásból kimaradó vagy azt kezdetleges körülmények között gyakran elhanyagoló lakosságszegmensek általuk kapcsolódnak a digitális gazdasághoz, növekednek a kisvállalkozások, új módszerekkel bővülnek a fogyasztók lehetőségei.

Ha az új Fintech szolgáltatásoknak alkalmazkodniuk kell a gazdasági felépülés gyors tempójához, meg kell bíznunk bennük, el kell hinnünk, hogy javaink védettek. A cyberbiztonság a bizalom alapkövetelménye.

fintech.jpg

A digitális valóság és a tőle való függésünk egyaránt nő, és a növekedés miatt biztonsági szükségleteinket folyamatosan, időben át kell gondolni.

A FinTech forradalom változatos biztonsági szintű szervezeteket köt össze. A csalók és bűnözők jelentette veszélyt az intézményeknek közösen kell kezelniük. Ezek a technológiák sokféleképpen tehetők biztonságossá, és nem mindig egyértelmű, mikor melyik keret nyújtja a legmagasabb szintű védelmet.

fintech0.jpgA jól bejáratott pénzügyi szolgáltatók többféle tesztre-kész keretet, szabványt és az iparág által vezérelt iniciatívát kínálnak. Utóbbiból rengeteg van, sok minősége vitatható. Ezért nehéz a FinTech erőforrásokat úgy kezelni, hogy a biztonság is meglegyen, és a kereskedelmi partnerségek elé se gördüljenek akadályok. Az elvárások miatt nőnek a költségek, kevésbé ellenőrizhető obskúrus cégek léphetnek elő új megoldásokkal. Ők azzal érvelnek, hogy túl kicsik a rosszfiúk támadásaihoz.     

A megoldás a cyberbiztonság alapszintű kontrollmechanizmusairól szóló kölcsönös megértés lehet. Ha ez a szint áttekinthető, akkor a szélesebb ellátási láncon is megoldhatóbb a védelem, amelynek következtében hamarabb nyélbe üthetők partnerségek.

A Világgazdasági Fórum ezzel kapcsolatos ajánlásokat fogalmazott meg és tett közzé. Lehetővé válik általuk, hogy a magánszektor és az állami szereplők együtt dolgozzanak ki a jelenlegi kereteken alapuló megoldásokat.

A gyerekcipőben járó FinTech megoldásokhoz közös cyberbiztonsági keret és értékelő folyamatok szükségesek, a további fejlődéssel lépésről lépésre kell majd, például egyre komplexebb, a technológia, a fenyegetések és az üzleti modellek változásaira reagáló kontrollmechanizmusok beépítésével alkalmazkodni.

A FinTechben benne van a lehetőség, hogy a Nagy Újraindítás közbeni újítások hajtóereje legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7516103680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása