Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Bank of England vezetője szerint nem okoz tömeges állásvesztést az MI

2024. február 28. - ferenck

A Bank of England vezetője, a bankári munkakör előtt gazdaságtörténészként dolgozó Andrew Bailey szerint nem indokolt a mesterséges intelligencia miatti tömeges munkavesztéstől való félelem.

A gazdaság, a munka mindig alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz, az ember pedig megtanulja, hogyan alkalmazkodjon hozzájuk. Bailey úgy véli, hogy az ember-gép együttműködés eredménye jobb, mintha a gépek ember nélkül dolgoznának.

Az Egyesült Királyság vállalatai egyre nagyobb mértékben fektetnek a technológiába; hatékonyságban és a termékek minőségében is nyerhetnek vele. A hatékonysági előnyök több szektorra érvényesek. Stowell báró, a Lordok Házából figyelmeztetett is: ha nem cselekszenek gyorsan, az Egyesült Királyság kimarad az MI-aranylázból.

bank_of_england.jpg

A Lordok Kommunikációs és Digitális Bizottsága jelentést készített a nagy nyelvmodellekről (LLM). A szerzői jogi (copyright) törvények frissítését és a kormányzati szabályozás egyértelműségét sürgetik. Ha túl sok a szabályozás, akkor az ország lemarad az MI fejlesztésében – hangsúlyozzák.

Bailey és a lordok egyetértenek abban, hogy az MI előnyeire kell fókuszálni, a tényleges kockázatokat pedig kezelni kell. A pénzügyi szolgáltatásipar csak nyerhet a technológia felelős alkalmazásával.

A generatív MI komoly potenciális előnyöket hozhat a pénzügyi intézeteknek, például a visszaélések elleni harcban is segít. Óriási adatsorok elemzésével pontosabbá teszi, felgyorsítja a nyomozásokat. Humán elemzők munkáját mégsem tudja helyettesíteni Legfőbb előnye a gyorsasága, meglévő folyamatokat gyorsít fel, javít az elemzők munkáján, megkönnyít nekik feladatokat.

Teljes banki és pénzügyi hasznát csak az adatminőséget optimalizáló, az adatokból következtetéseket levonó robusztus digitális és automatizált folyamatok bevezetését követően lehet megállapítani. Ha övék az elsőbbség, akkor a bankok jobban ki tudják a használni a folyamatosan fejlődő MI-technológiákat.

Egy januári tanulmány alapján az Egyesült Királyság biztosítóinak és bankjainak 89 százaléka tavaly bevezetett MI-megoldásokat. Adatoptimalizáló problémák miatt viszont gyakran még nem tudják eléggé kiaknázni a technológia lehetőségeit. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2518323923
süti beállítások módosítása