Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Zsarolóvírus miatt halt meg egy amerikai csecsemő

2021. november 24. - ferenck

Kórházak elleni hackertámadások különösen veszélyesek lehetnek, jelentős mértékben ronthatnak a betegellátás minőségén. A Covid-19 alatt az egészségügyi intézmények elsődleges célpontokká váltak.

Az Alabama állambeli Springhill Orvosi Központ ellen egy 2019-es zsarolóvírusos (ransomware) támadás következtében elhunyt csecsemő miatt indítottak pert a szülők. Ha a bíróságon bebizonyosodik, az első zsarolóvírusos miatti halálesetről beszélhetünk. A kórház mindenesetre cáfolja a vádakat, amelyek szerint a zsarolóvírus lehetetlenítette el a csecsemő állapotának folyamatos megfigyelését, a dolgozók miatta nem tudták meg időben, hogy az újszülött egyre rosszabbul érezte magát.

ransomware_1.jpg

Halálát meg lehetett volna akadályozni. Amikor az anya, Teiranni Kidd 2019. július 16-án bement a kórházba, fogalma sem volt arról, hogy az egészségügyi intézmény zsarolóvírusos támadás kellős közepén igyekezett megtalálni a „menekülő útvonalakat.”

A számítógépek közel nyolc napon keresztül egyik szinten sem működtek. Az orvosi személyzetet a helyszínen lokalizáló valósidejű vezeték nélküli követő szintén nem funkcionált. A betegekre vonatkozó sokévnyi orvosi adathoz sem lehetett hozzáférni.

A csecsemőkkel foglalkozó orvosok és ápolók sem tudták figyelni a kicsik szívműködését, életjeleit. Teiranni Kidd gyermeke, Nicko Silar a nyaka köré csavarodott köldökzsinórral jött világra, és mivel a műszerek, számítógépek nem működtek, a csecsemő olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy nyolc hónappal később belehalt.

A szülész szakorvos elmondta, hogy csodálkozott, miért nem értesítették a köldökzsinór okozta problémákról. Meg tudta volna oldani, és akkor Nico életben marad. Csak a szívműködést figyelő monitort kellett volna látnia hozzá, de sajnos nem láthatta.

A kórház nem volt hajlandó fizetni a valószínűleg az Oroszország által támogatott Ryuk bandának. A hálózati problémák összesen három hétig álltak fenn.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr116707030
süti beállítások módosítása