Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kvantumbiztos titkosítás

2023. december 13. - ferenck

Az ausztrál Monash Egyetem és az ország tudományos ügynöksége, a CSIRO kriptográfiai szakemberei közösen fejlesztették LaV-ot, az eddigi leghatékonyabb kvantumbiztos titkosító algoritmust. A végponttól végpontig (end-to-end) történő titkosítás biztonságát hivatott növelni, olyan lehetséges alkalmazási területekkel, mint az azonnali üzenetküldő szolgáltatások, az adatvédelem, a kriptovaluták és a blokklánc-rendszerek.

A végponttól végpontig titkosítás a feladó és a fogadó közötti biztonságos digitális kommunikációt teszi lehetőv. Például a WhatsApp és a Signal használja, és az információhoz senkinek, rendszer- és internetszolgáltatónak, telekomcégnek, hackereknek stb. sincs hozzáférése.

kvantumbiztos.jpg

Átlagos számítógépnek, de még egy szuperkomputernek is többmillió évbe telne a végponttól végpontig titkosítás meghackelése és az adatok elérése. Masszív kvantumszámítógép viszont percek alatt feltörné a mai titkosítást, és könnyedén hozzáférne az információkhoz.

LaV sokkal biztonságosabbá teszi a titkosítást, így az online szolgáltatások ellen tudnak állni a jövő leghatékonyabb kvantumrendszereitől induló hackeléseknek és interferenciáknak is.

kvantumbiztos0.jpg

Hiába jók és biztosítják az adatvédelmet az end-to-end titkosítási protokollok, kifinomult kvantumszámítógépes támadásokkal szemben sebezhetők. Az új kriptográfiai eszköz viszont széleskörű mobilalkalmazásokban, online tranzakcióknál is működik, védelmet nyújt. A mai technológiák szoftvereit azonban nem a jövő sokkal hatékonyabb rendszereit bekalkulálva fejlesztették, ezért lehetnek sebezhetők.

A kutatók elmondták, hogy az utóbbi években csak Ausztráliában sok fontos cybertámadást, adatkiszivárgást tapasztaltak. Egyértelműen többet kell foglalkozni a biztonsággal, és még akkor kell csökkenteni a rendszerek sebezhetőségét, mielőtt a támadók kiaknáznák azokat.

Kormányok és szabványügyi szervezetek a világon mindenhol készülnek az elvileg az ő biztonságukat is veszélyeztető nagyméretű kvantumszámítógépekre. Szerintük kb. egy évtizeden belül válnak valósággá. A kutatók tapasztalata, hogy a mai online rendszerekben használt titkosító algoritmusok teljes frissítése is eltarthat tíz évig. A megoldás csak az lehet, ha a kvantumbiztonság még a kvantumkomputerek elterjedése előtt megvalósul.

Következő lépésként titkosítási alkalmazásokban használható teljes kvantumbiztonsági kulcs átláthatósági protokollját dolgozzák ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8818261073
süti beállítások módosítása