Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Rengeteg energiát használhatnak el a hirdetések ideghálói

2022. április 12. - ferenck

A közösségi média bonyolult hirdetésrendszere mögötti ideghálók akár az egész hálózat összes energiáját úgy leszívhatják, hogy soha nem valósítják meg mindazt, amiért fejlesztették őket – figyelmeztetnek a Koppenhágai Egyetem kutatói.

A világon nincs elég energia az ideghálók tökéletessé fejlődéséhez, és ha a mostani típusok használatban maradnak, jó lenne jobban kifizetődő, értékesebb célokra alkalmazni őket, mint a hirdetések.

adtargeting.jpg

„Az a probléma, hogy végtelen energiamennyiség használható fel, például arra, hogy az ideghálók csak ránk targetáljanak hirdetéseket, és emellett semmi mást ne tegyenek. Soha nem fejezik be a gyakorlást, a végtelenig tökéletesednek. Olyanok, mint az összes energiát elnyelő fekete lyukak. Ez semmilyen esetben sem tartható fenn” – magyarázza Mikkel Abrahamsen, az egyik kutató.

Még a legjobb, maximum nyolc ismeretlent kezelő hagyományos algoritmusok sem passzolnak a közösségi hálózatok hirdetéseket a felhasználók irányába finomhangoló ideghálóival, mert az utóbbiak akár többmilliárd paraméter figyelembevételével állíthatók csak be.

adtargeting0.jpg

Tanulási folyamatukhoz rengeteg idő és energia kell, és a kutatók számításai alapján, ha egyetlen idegháló trenírozásához a bolygó összes energiáját elhasználjuk, akkor sem lesz soha tökéletes. Gyakorlás közben egyre lassabban megy minden. A nyolcvan százalékos pontosságot már egy nap után elérik, ezt követően, a nyolcvanöthöz viszont legalább egy hónap kell.

Ez a masszív energiaigény cseppet sem meglepő mesterségesintelligencia-kutatók számára, kívülállók viszont keveset tudnak róla, és a hálók pont ezért lehetnek kártékonyak.

Kontinenseket átszelő repüléseink, vagy ruhavásárlásaink energetikai vonzatával sokkal jobban tisztában vagyunk, mint azzal, hogy mennyit fogyasztunk egy-egy Facebook, Twitter stb. bejelentkezéssel.

Jobban oda kellene figyelnünk rá – javasolják a dán kutatók.

Ugyan egyre több kutatás foglalkozik a mesterségesintelligencia-fejlesztések masszív környezeti lábnyomával, ezek a következmények általában háttérbe szorulnak a gyorsan fejlődő technológiák más társadalmi hatásaival összehasonlítva.

A kriptovaluták bányászatának következményeit viszont már elég jól ismerjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8217793471
süti beállítások módosítása