Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mi lesz 2024 komoly áttörést hozó tíz technológiája?

2024. január 25. - ferenck

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) minden év elején áttekinti az ígéretes, a világra valóban nagy hatást gyakorló, a fejlődést előbbre vivő technológiákat. Idén is elkészítették a tízes listát.

Mi más lenne az első a sorban, ha nem a mesterséges intelligencia (MI)? Tavaly szinte minden róla szólt, és 2024-ben sem lesz másként. Az MI korában élünk, többszázmillióan használják a ChatGPT-t és más generatív appokat szövegek, képek, videók és egyéb outputok promptok alapján történő elkészítésére. MI mindenre az új szlogen; az OpenAI, a Google, a Meta és Microsoft (hogy csak néhány érintett vállalatot említsünk) változatlanul komoly összegeket fog a technológiába fektetni.

attorest_hozo_technologiak.jpg

A károsanyag-kibocsátás csökkentésében kulcsfontosságú napenergia használata gyorsan elterjedt. A mostani paneleket érintő napfény nagy része azonban nem alakul át energiává. Apró kristályokból álló réteggel a napelemek hatékonyabbá, sőt, szuper-hatékonnyá válhatnak.

Az Apple idén kezdi el a csúcskategóriás kevertvalóság-headset, a Vision Pro forgalmazását, kiszállítását. Ilyen szerkezethez eddig még nem készítettek ennyire nagyfelbontású kijelzőt, amivel a Vision Pro könnyen killer appá válhat. Egyelőre nem tudni, hogy így lesz-e, az Apple mindenesetre így gondolja, márpedig ők a jelenlegi világ legértékesebb vállalata.

A súlycsökkentő gyógyszerek a negyedik. A WHO az elhízást betegséggé nyilvánította, egyes gyógyszerek (Mounjaro, Wegovy) pedig nagyon hatékonyak ellene. Példák bizonyítják, hogy a szívrohammal és a stroke-kal szemben is védelmet nyújtanak.

A geotermális energia tiszta, mindig elérhető és elvileg korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. Mérnöki kihívások miatt viszont csak a felszínét kapirgáljuk, mert nincsenek eredményes fúrótechnikák, hogy mélyebben, olyan helyeken kutakodjunk utánuk, ahol eddig nem. Ha sikerül, a bolygó hőjéből a mainál nagyságrendekkel több tiszta energia állítható elő.

Egyre nehezebb a tranzisztorok miniatürizálása, mérnököknek új módszereket kell kitalálniuk a számítógépek felgyorsítására, hatékonyabb munkavégzésükre. A chipletek, kicsi, specializált chipek lehet a megoldás. Egymással összekapcsolva mindenre és még többre is képesek, mint a hagyományos chipek.

Évek óta várunk a CRISPR géneditáló technológián alapuló kezelésekre. 2023 végén a Vertex egyik megoldása elsőként megkapta az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság illetékes hatóságainak engedélyét az életveszélyes sarlósejtes megbetegedések kezelésére. További betegségeket gyógyító további engedélyek várhatók.

Jönnek az exa-léptékű számítások. A leggyorsabb szuperszámítógépek elérték az exa-szintet (azaz az 1 utáni 18 nullát). Az ilyen gyorsan dolgozó gépekkel az eddigieknél is bonyolultabb szimulációk készíthetők az éghajlatról, nukleáris fúzióról, turbulenciáról stb.

A hőszivattyúk épületeket egyaránt hűtő és fűtő berendezések, szélesebb körű alkalmazásukkal csökken a károsanyag-kibocsátás. Értékesítésük szignifikáns mértékben növekszik, az USA-ban tavaly először többet adtak el belőlük, mint a gázkemencékből. Magasabb hőmérsékleten működő új típusaik az ipar széntelenítésében is segíthetnek.

Elon Musk 2022-ben vette meg a ma X néven futó Twittert, és azóta minden megváltozott a közösségi oldalon. Közben alternatívák is megjelentek: Bluesky, Threads és mások, 2024-ben pedig jöhetnek a valódi X-gyilkos alkalmazások.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9818298913
süti beállítások módosítása